Hlavní obsah

Titul Zlatý Ámos putuje do Prostějova, zaujala chemikářka

Praha

Letošní 21. ročník soutěže Zlatý Ámos bezkonkurenčně ovládla chemikářka Ivanka Hájková, která reprezentovala prostějovské Gymnázium Jiřího Wolkera. Učitelka měla v sále obrovskou podporu složenou z jejích žáků, kteří byli stejně jako ona oblečení do bílého pláště.

Titul nejoblíbenějšího učitele soutěže Zlatý Ámos putuje do Prostějova, zaujala chemikářkaVideo: Novinky

 
Článek

Do finále letošního ročníku ankety o nejoblíbenějšího učitele České republiky se probojovala šestice finalistů. Vítězství si však mohl odnést pouze jeden z nich, a to se povedlo chemikářce z Prostějova Ivance Hájkové, která měla velice originální vystoupení, ve kterém se svými žáky představila prvek Hájkonium.

„Jsem mým studentům hrozně vděčná, že mě vybrali, protože se mi už v životě taková akce nepoštěstí. Jsem už v důchodu a přesluhuju. Toto je takový bonbónek na konec mé pedagogické kariéry,“ prozradila nominovaná a samotná vítězka.

Samotnou korunu předal vítězce ministr školství Marcel Chládek. Ostatní ale také neodcházeli s prázdnou. Například anketu o Ámose sympaťáka získal s největším počtem SMS zpráv Václav Dycka ze Základní školy Litoměřice.

„Jsem za to samozřejmě rád, že jsem se zúčastnil a že se mi podařilo s velkou pomocí mých žáků dostat se až takhle daleko,“ dodal učitel Václav Dycka.

Kantoři to v samotném finále neměli vůbec jednoduché. Museli se poprat se čtyřmi disciplínami, kde například museli ohlásit inspekci Jana Amose Komenského nebo udělit poznámku zlobivému žákovi Honzíkovi Komenskému. Volné disciplíny pak byly plné zpěvu, cvičení či divadelních scének.

„Já si myslím, že kantor, který by měl jenom učit, tak to není úplně dobrý kantor. Kantor, který dokáže dát ještě něco navíc, třeba určitou lásku k něčemu a nadchnout studenty, tak to je prostě náš člověk,“ vysvětluje předseda poroty Jan Cimický.

Do letošního ročníku nominovali školáci celkem 55 pedagogů z celé České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám