Hlavní obsah

USA nutily Zemana prohlásit, že plán na 11. září vznikl v Praze, píše exšéf BIS

Současného prezidenta Miloše Zemana v době, kdy byl premiérem, Američané nutili, aby prohlásil, že útok z 11. září 2001, byl naplánován v Praze. Ve své knize V labyrintu zpravodajských služeb to píše bývalý šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Růžek. Ten publikaci ve středu pokřtil v pražském Luxoru.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Bývalý ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Růžek představil v Praze svou knihu V labyrintu zpravodajských služeb

Článek

Růžek se ve své knize zmiňuje mimo jiné i o době po útocích teroristů na USA z 11. září 2001. Americká zpravodajská služba CIA se podle něj snažila i v Praze najít důkazy o propojení útoků s Irákem, kam později vyslala svá vojska.

Tehdejší premiér Zeman mu prý řekl, že ho Američané nutili, aby prohlásil, že byl útok na věže Světového obchodního centra v New Yorku naplánován v českém hlavním městě. "Měli jsme sehrát roli užitečného idiota, z jehož iniciativy vznikne válečný konflikt a na jehož hlavu se sesype všechna kritika, až se zjistí, že žádná 'irácká stopa' a propojení na Al-Káidu neexistovalo," napsal Růžek.

Propojení Al-Káidy s Irákem mělo dokazovat údajné setkání teroristy Muhammada Atty, který navedl letadlo na jedno z dvojčat, s iráckým diplomatem a zároveň tajným agentem Ahmadem Chalílem Ibráhímem Sámirem al-Aním. Ke schůzce mělo dojít v Praze a Zeman o ní v USA také hovořil.

Foto: Judita Thomová-Mauerová, ČTK

Premiér Miloš Zeman s místopředsedou vlády a ministrem práce a sociálních věcí Vladimírem Špidlou v roce 1998

Zeman uměl odměňovat i trestat

Podle něj byl Zeman v době, kdy byl předsedou vlády a šéfem soc. dem., připraven odměňovat i trestat. Jeho nástupce Vladimír Špidla byl pak předsedou, na němž se "klanoví vůdcové" shodli právě na doporučení současné hlavy státu. Když jim Špidla přestal vyhovovat, sesadili ho.

Někdejší ředitel Bezpečnostní informační služby v knize píše také o Zemanově hněvu ve chvíli, kdy tehdejší předseda vlády zjistil, že se mu ministr dopravy Jaromír Šling snaží do projektu výstavby dálnice D 47 "propašovat" jinou stavební společnost. "Jestliže ten návrh nestáhne, tak ho okamžitě odvolám, třebaže je pár týdnů do voleb," vzpomíná na Zemanova slova Růžek.

Co se týče výběru Špidly jako Zemanova nástupce, píše Růžek, že se česká politika nachází ve stavu dávné historie. "V tomto případě v nás rezonuje hluboký středověk, kdy moc byla osobní a ten, kdo ji vybojoval, měl právo vládnout, vybírat, odměňovat i trestat," uvádí bývalý ředitel BIS.

Cílevědomý Gross

Špidla byl podle něj nicméně člověk, který začal využívat zpravodajské informace jako další pramen údajů pro rozhodování o závažných kauzách, kterými se jeho vláda zabývala. Naopak někdejší premiér a předseda ODS Václav Klaus zpravodajské služby a jejich informační výstupy "více méně ignoroval," dodává Růžek v knize.

Dřívější ředitel kontrašpionáže zavzpomínal také na dalšího ze sociálnědemokratických předsedů vlády Stanislava Grosse. Podle něj vždy působil jako příjemný mladý muž, který se cílevědomě věnuje politice. "Nicméně zcela intuitivně pochopil, kde leží moc, a nasadil všechny páky, aby na ni rychle dosáhl," uvádí Růžek. Gross se v roce 2000 stal ministrem vnitra. Podle Růžka zřejmě tehdejší premiér Zeman počítal s tím, že se nezkušený politik "spálí a tím jeho politické akcie zlevní".

Bývalý šéf BIS pokřtil svou vzpomínkovou knihu v pražském knihkupectví Luxor na Václavském náměstí. Publikaci připravoval asi dva roky a všechny texty psal zpaměti. Informace podle něj byly natolik živé, že by je nemusel hledat v zápiscích.

Reklama

Výběr článků

Načítám