Hlavní obsah

Univerzitě vadí, že nemohla od státní firmy koupit dům v Divadelní

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Univerzita Karlova (UK) se pozastavila nad tím, že Řízení letového provozu (ŘLP) prodalo dům v pražské Divadelní ulici, který byl loni poškozen výbuchem plynu, v dražbě soukromému subjektu. Škola přitom měla o budovu, která se nachází mezi objekty, v nichž sídlí Fakulta sociálních věd (FSV) a Filmová a televizní fakulta akademie múzických umění (FAMU), zájem. ŘLP se brání, že nemohlo objekt prodat přímo, neboť to legislativa neumožňuje.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Dům v Praze patřící Řízení letového provozu, který byl poškozen výbuchem plynu v Divadelní ulici.

Článek

„Univerzita Karlova prokazatelně garantovala ministrovi dopravy Antonínu Prachařovi (ANO), že dům koupí spolu s Akademií múzických umění za cenu určenou aktuálním znaleckým posudkem, opraví jej a bude využívat pro výukové a výzkumné účely,“ upozornil akademický senát UK. ŘLP se nicméně rozhodlo prodat objekt v dražbě, jíž se školy kvůli zákonným omezením nemohly účastnit.

„Dům tak získává neznámý soukromý investor prakticky za tutéž cenu, kterou nabízela UK,“ konstatovali akademici s poukazem na to, že v dražbě měly o dům zájem dva subjekty a výsledná suma 210,1 miliónu korun je zhruba pouze o 100 tisíc vyšší, než byla odhadní cena nabízená UK.

ŘLP argumentuje tím, že nemělo jinou možnost, jak budovu prodat. „Vzhledem k tomu, že přímý prodej majetku státního podniku platná legislativa neumožňuje, musel podnik v souladu s principem péče řádného hospodáře využít nejtransparentnější způsob elektronické aukce. Toto řešení bylo schváleno i dozorčí radou podniku,“ uvedla společnost, která do schválení transakce ministerstvem dopravy a bez souhlasu úspěšného dražitele nemůže zveřejnit, kdo objekt koupil.

Školy se bojí spekulantů a bourání

Budova byla při výbuchu poškozena a potřebuje rekonstrukci. Univerzita se nicméně obává, aby bylo ve smlouvě zajištěno, že nedojde ke stržení objektu. „UK a AMU byly a zůstávají zárukou nekomerčního využití objektu a významnou obranou proti majetkové spekulaci, která může lokalitu dlouhodobě znehodnotit,“ uvedl akademický senát.

Ministr dopravy se bude podnětem akademiků zabývat, uvedla ČTK s odkazem na mluvčího resortu Martina Nováka.

Prodej kasáren ministr zastavil

Prodej státního majetku řešilo v minulých týdnech rovněž ministerstvo obrany, které chtělo prodat kasárna v pražském Karlíně. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) prodej zastavil, neboť soutěže o koupi se zúčastnily dvě firmy s majetkovým propojením. [celá zpráva]

Kasárna měla za 600 miliónů získat společnost Griva Art, za níž stojí manželka miliardáře Pavla Tykače, Ivana Tykač.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám