Hlavní obsah

Okamura vyzval Zemana, ať na Moravě uspořádá celosvětovou mírovou konferenci o Ukrajině

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hnutí Úsvit Tomia Okamury otevřeným dopisem vyzvalo prezidenta Miloše Zemana, aby se silou své autority zasadil o svolání mírové konference mezi Ruskem, Ukrajinou, Evropskou unií a Spojenými státy. Hnutí zároveň navrhuje, že by se konference nemusela konat v Praze, ale například v Brně či Ostravě.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura s kolegy ve Sněmovně

Článek

„Domníváme se, že v dnešní pohnuté době, kdy se opět začalo uplatňovat silové a nátlakové řešení sporů a Evropou se začíná šířit konfliktní atmosféra, jejíž další pokračování nelze jednoznačně předjímat a vyvolává v mnohých obavy, je právě ČR, jako země v jejím srdci s dlouhodobými dobrými vazbami na všechny zainteresované strany, vhodným místem pro urovnání všech sporů,” uvedlo hnutí.

ČR by podle něj měla být zprostředkovatelem a hybnou silou případných jednání.

Svět funguje jinak, připomněl Úsvitu Kmoníček

"Kéž by svět fungoval tak, jak se předkladatelé tohoto návrhu viditelně domnívají, že asi funguje," citovala ČTK ředitele hradní diplomacie Hynka Kmoníčka.

Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka již prezident své diplomatické aktivity vyvíjí. "Připomínáme, že v dubnu se uskuteční schůzka Východního partnerství, jejíž případný výsledek nelze předjímat. Z tohoto důvodu je trochu předčasné se k návrhu obsaženém v dopise vyjádřit," zareagoval Ovčáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Ukrajina v pátek podepsala politickou část asociační dohody s EU.  Dohoda je prozatímní a predikuje následné dokončení jednání. [celá zpráva]

Postoj české vlády k situaci na Ukrajině v pátek řešili i poslanci ve Sněmovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám