Hlavní obsah

Zeman podpořil Fica. Prý má na rozdíl od mnoha českých politiků charisma

• Aktualizováno
Právo, rsk

Prezident Miloš Zeman ve středu podpořil před druhým kolem prezidentských voleb na Slovensku tamního premiéra Roberta Fica. Označil to za milou povinnost levicového politika a dodal, že Fico vyzařuje charisma, na rozdíl od řady českých politiků.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman

Článek

Podle prezidenta je v demokratických zemích dobrým zvykem, že „politici téže názorové orientace vyjadřují před volbami v jiných zemích svoji solidaritu a podporu politikům obdobné názorové orientace“. Zeman zdůraznil, že Ficovi svou podporu nabídl sám, alespoň slovní formou, když se nemůže dostavit na mítink v rámci jeho prezidentské kampaně.

„Chtěl bych vyjádřit svoji solidaritu a podporu Robertu Ficovi v prezidentských volbách na Slovensku. Zdůrazňuji, že se nijak nevměšuji do slovenských věcí, že nijak neútočím na protikandidáta Roberta Fica, kterého mimochodem vůbec neznám, ale v tradici, o které jsem mluvil, je milou povinností levicového politika v ČR vyjádřit podporu a solidaritu jinému levicovému politikovi,“ řekl novinářům Zeman.

Prezident si zároveň neopomněl rýpnout do českých politiků. „Robert Fico dokázal sjednotit levici, což se v ČR bohužel nepodařilo, a dokázal uspět jak v parlamentních volbách, tak ve výkonu své premiérské funkce natolik, že se čeští politici jezdí učit na Slovensko a veřejně přiznávají, že chtějí převzít některé prvky slovenských reforem, což před deseti lety bylo nepředstavitelné,“ prohlásil.

„Robert Fico má to, co řadě českých politiků chybí. Říkejme tomu charisma, personální kouzlo či chemie. Při mém setkání s Tonym Blairem z něj toto charisma, i přesto, že už není britským ministerským předsedou, vyzařovalo,“ dodal prezident.

Zeman na Ficovi, kterého zná dvacet let, ocenil, že nikdy neporušil dané slovo či dohodu. „To je u dnešních politiků extrémní výjimka, a právě proto mám Roberta Fica osobně rád a pokládám za čest, že mu tímto způsobem mohu vyjádřit podporu,” dodal Zeman.

Vypjaté druhé kolo

Fico se o post hlavy státu utká ve druhém kole s miliardářem Andrejem Kiskou v sobotu 29. března. Slovenský premiér sobotní první kolo těsně vyhrál se ziskem 28 procent hlasů. Kiska skončil na druhém místě se ziskem 24 procent hlasů.

Fico v úterý Kisku obvinil z napojení na scientology. Jeho protikandidát nařčení odmítl a zvažuje, že kvůli tomu podá na Fica trestní oznámení. Miliardář již jedno trestní oznámení na slovenského premiéra podal za pomluvu. Fico ho totiž označil v televizní diskusi za lichváře, protože údajně půjčoval lidem peníze na vysoké úroky.

Podle Zemana v USA  či ve Francii je naprosto obvyklá velmi drsná forma volební kampaně. Dodal, že některé voliče přitahují miliardáři proto, že si myslí, že když je někdo dobrý v byznysu, tak bude úspěšný i jako politik.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenským prezidentem bude Fico nebo Kiska

Novým slovenským prezidentem se stane předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico nebo podnikatel a filantrop Andrej Kiska. Slováci v sobotu rozhodli,...

Výběr článků

Načítám