Hlavní obsah

Energetický regulační úřad se kvůli novele obrátil na Evropskou komisi

Aktualizováno

Energetický regulační úřad (ERÚ) se kvůli novele energetického zákona obrátil na Evropskou komisi (EK). Podle úřadu je zejména pozměňovací návrh poslance Milana Urbana (ČSSD), směřující ke změně organizace ERÚ a změně způsobu vydávání cenových rozhodnutí, v rozporu s evropskými směrnicemi. Ve středu to řekl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková minulý týden uvedla, že cílem navrhovaných úprav energetického zákona je její odstranění z čela úřadu a ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami.

Mluvčí dodal, že Urbanův návrh fakticky ohrožuje nezávislost trhu, ochranu rovných podmínek pro všechny účastníky trhu i připravovanou změnu pravidel pro stanovení cen v oblasti energetiky. Žádost o prozkoumání legislativní vzájemné slučitelnosti poslaneckých pozměňovacích návrhů dnes proto ERÚ zaslal Evropské komisi.

Ať se komise vyjádří, souhlasí Urban

"Podle mého to není v rozporu s evropskou směrnicí, a když se k tomu vyjádří Evropská komise, tak já proti tomu nic nemám," řekl Urban. Rozhodnutí komise bude respektovat. "Já doufám, že ho bude respektovat i regulační úřad," dodal poslanec.

Pozměňovací návrh k novele energetického zákona, který předložil Urban, by nově zavedl pětičlenné kolektivní vedení, kdy by radní po roce rotovali ve funkci předsedy rady. Návrh by také významně omezil nezávislost ERÚ na výkonné moci. Zatímco byl dříve předseda úřadu odvolatelný prezidentem jen v případě, že půl roku nevykonával funkci či vážně narušil nezávislost či nestrannost ERÚ, nově by bylo možností víc.

V rámci projednávání novely v hospodářském výboru Sněmovny bylo podáno 14 pozměňovacích návrhů. Sněmovní hospodářský výbor jednání o novele přerušil 26. února, znovu se jí bude zabývat 18. března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám