Hlavní obsah

Vzácný jeřáb mandžuský je zpět v zoo, s jeho odchytem pomáhali strážníci

Právo, zaš, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Vzácný jeřáb mandžuský, který v úterý uletěl ze zoologické zahrady v Plzni, je už zpátky. Opeřence večer odchytil vedoucí plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň. Pomáhali mu při tom městští strážníci.

Foto: Karel Makoň

S odchycením jeřába mandžuského pomáhali plzeňští strážníci.

Článek

„Jeřáb se pohyboval na malém mokřadu nedaleko zoo. Počkali jsme na setmění a potom jsme se ho snažili dezorientovat světlem z baterky. I přesto byl jeho odchyt dramatický. Vzdoroval víc jak půl hodiny. Je velmi rychlý a má obrovskou sílu,” uvedl Karel Makoň.

Když jeřáb v úterý zmizel z plzeňské zoo, požádalo vedení zahrady veřejnost o pomoc, protože dlouho nebylo jasné, kam odlétl a jak daleko se mohl dostat.

Foto: Karel Makoň

S odchycením jeřába mandžuského pomáhali plzeňští strážníci.

Plzeňská zoo chová dva jeřáby mandžuské ve volném výběhu v areálu asijské zahrady. V létání jim chovatelé zabraňují přistřihováním letek.

Jeřáb mandžuský je podobný čápovi. Má bílé tělo, krk a letky křídel jsou černé.

Foto: Profimedia.cz

Jeřáb mandžuský je ve východní Asii symbolem věrnosti a štěstí.

Dospělý jedinec váží až deset kilogramů a dosahuje výšky kolem 140 centimetrů.

Volně v přírodě žije v mokřadech a močálech v Asii. Populace jeřábů mandžuských v přírodě má podle odhadů jen několik tisíc jedinců. Jedná se tak o jeden z nejohroženějších ptačích druhů.

Reklama

Výběr článků

Načítám