Hlavní obsah

Nový druh podnikání: Rodičům pomáhá hodinový vychovatel

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový druh podnikání se objevil v Moravskoslezském kraji. S problémovými dětmi tam nově pomáhá rodičům hodinový domácí vychovatel. Pokud chodí dítě za školu, krade, nepíše domácí úkoly, nemá k otci či matce autoritu či bere drogy a popíjí alkohol, mohou si rodiče či prarodiče zavolat na pomoc hodinového vychovatele a ten za úplatu rázně zakročí.

Foto: Právo

Zdeněk Polášek vymyslel službu Domácí vychovatel. Na snímku pracuje s dětmi na zátěžové akci.

Článek

Služba funguje v Ostravě už půl roku a využívají ji ekonomicky zajištění rodiče, ale i běžné rodiny ze střední vrstvy a dokonce samoživitelky.

„Maminka-samoživitelka se na nás obrátila s tím, že má problém se svým patnáctiletým synem. Stačila jedna návštěva domácího vychovatele, aby její syn pochopil význam slova mužská autorita. Velmi rychle prostě pochopil fakt, že není-li otec doma nebo v rodném listě, neznamená to, že s ním jeho maminka nic nezmůže a že zůstane napospas vydaná jeho pubertálním móresům,“ popisovala Šárka Honová, která je spoluzakladatelkou Domácího vychovatele.

Jednou se na ně obrátili i rodiče devítileté školačky, které vystrašil nakreslený obrázek jejich dcerky.

„Holčička tam popisovala, jak nenávidí školu, že tam nebude chodit a nic a nikoho nebude poslouchat.

Foto: Právo

Tento obrázek devítileté Leonky, v němž líčí svou nenávist ke škole, její rodiče pořádně vyděsil. Požádali proto o pomoc domácího vychovatele.

Vyjíždíme pomáhat také seniorům-prarodičům,“ líčila Honová.

„Prarodiče mají zkreslené představy i o světě drog, počítačových her, šikaně. Tady pomáhá, když se můžeme sejít a mezi námi dospělými diskrétně probrat, co se děje a co se s tím dá dělat,“ upozornila „hodinová“ vychovatelka. Ta kdysi ředitelovala na jedné z ostravských základních škol.

Vychovatel řeší záškoláctví, ale i drogy a alkohol 

Nejčastěji se na ně rodiče obrací s běžnými výchovnými problémy. „Je to záškoláctví, neschopnost dítěte akceptovat autoritu, ale i o drobnou kriminalitu až k experimentům s návykovými látkami. Můžeme rodiče i naučit, jak si děti doma otestovat, zda berou či neberou drogy,“ upozornila Honová.

Cena služby záleží na tom, o jak velký problém se jedná a zda jde o jednorázovou pomoc či dlouhodobou spolupráci s dítětem a jeho rodinou. Průměrně nepřesahuje 500 korun za hodinu. Domácí vychovatel nabízí také prázdninové či víkendové sportovně-výchovné akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám