Hlavní obsah

Vláda celé funkční období nepřežije, tvrdí průzkum

Vláda by důvěru měla dostat, ovšem celé funkční období nepřežije. To je výsledek průzkumu společnosti CFA Society Forecasting Dinner. Průzkum měl zmapovat názory ekonomických a finančních odborníků na aktuální témata české ekonomiky a očekávání spojená s nově vzniklou koaliční vládou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vláda Bohuslava Sobotky s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

Většina odborníků (60,5 procenta), kteří se zúčastnili průzkumu, by důvěru koaliční vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) dala. Současně se ale srovnatelný počet účastníků průzkumu domnívá, že vláda celé volební období nevydrží.

Chybí optimismus

"Respondenti optimismem nehýří. Pro letošní rok sice očekávají růst HDP, celkově však jsou v hodnocení očekávaného politického a ekonomického vývoje spíše skeptičtí. Vláda podle názoru většiny z nich v příštím roce zvýší progresi u daně z příjmu fyzických osob a zavede sektorovou daň," uvedl Jan Herzmann, řídící partner ve stejnojmenné poradenské firmě.

Pokud jde o letošní růst české ekonomiky, vyjádřilo optimismus 81,1 procenta zástupců odborné veřejnosti. Ve zvyšování HDP nejvíce věří respondenti z finančního sektoru (90,8 procenta), 42 procent z nich se domnívá, že HDP vzroste o více než procento.

Většina dotázaných (57,4 procenta) míní, že jimi očekávané zvýšení daní hospodářství spíše uškodí. Nejčastěji se tento názor vyskytuje u lidí z finančního sektoru (67,9 procenta).

Kabinet s korupcí nezatočí

I přes předvolební sliby koaličních stran si 70 procent účastníků průzkumu nemyslí, že se vládě podaří prosadit fungující protikorupční opatření. Více než osm z deseti respondentů pochybuje o tom, že se vládě podaří zabránit, aby jednotlivá ministerstva sloužila partikulárním zájmům stran či hnutí, které je ovládnou.

Mezi účastníky průzkumu převládá negativní postoj vůči bankovní unii (52,1 procenta) s velmi silným kategorickým odmítnutím ve 27,3 procenta odpovědí. Odmítavý postoj vyjadřují častěji lidé z finančního a ostatního soukromého sektoru.

Vyčkávání kolem eura

Na dvě třetiny respondentů si myslí, že by Česká republika měla přijmout euro. Ale 45 procent odpovídajících by tento krok odložilo až poté, co se vyjasní směřování eurozóny. Podpora tohoto názoru je častější u respondentů ze školství a státních či veřejných institucí.

S přibývajícím věkem se také lidé více přiklánějí k přijetí eura a dobrovolnému přistoupení k bankovní unii. Narůstá rovněž jejich souhlas se snahou ČR po dosažení potravinové soběstačnosti. Souhlas s intervencí ČNB proti koruně klesá.

Reklama

Výběr článků

Načítám