Hlavní obsah

Bez navýšení rozpočtu zlepšení nečekejme, řekl nový ministr školství

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) má jasně dané priority, kterých chce v resortu dosáhnout. Po svém uvedení do úřadu v pátek konstatoval, že pro příští rok bych chtěl do rozpočtu tři až pět miliard navíc, aby mohlo dojít k navýšení platů učitelů i k podpoře předškolního vzdělávání, na něž by měly mít ze zákona nárok všechny děti. Dokončen by měl být i nový vysokoškolský zákon.

Ministr školství Chládek chce pro svůj resort více penězVideo: Novinky

 
Článek

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) konstatoval, že kabinet nebude na vysokých školách zavádět školné ani žádné jiné poplatky. Hodlá naopak zvýšit kapacitu mateřských škol.

To potvrdil i Chládek, který však zdůraznil, že bez navýšení rozpočtu nejsou změny ve školství realizovatelné. Chládek chce získat finance lepším čerpáním evropských fondů, navýšením rozpočtu i vnitřními úsporami.

Doufá, že přesvědčí koaliční partnery o tom, že školství musí být prioritním resortem. Nový ministr financí Andrej Babiš (ANO) se přitom ve čtvrtek vyslovil proti přidávání učitelům. [celá zpráva]

Novelu vysokoškolského zákona, po níž volají univerzity, chce předložit ještě letos, od příštího roku by měl podle něj fungovat kariérní řád pro pedagogy. Ti by měli být odměňováni podle kvality práce.

Levnější a méně administrativně náročné by podle něj měly být státní maturity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám