Hlavní obsah

Hrdinům sláva, hřímali Ukrajinci na podporu Kyjeva při pochodu Prahou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem čtyř stovek Ukrajinců žijících v Česku a dalších sympatizantů této země se v neděli odpoledne sešlo v centru Prahy. Demonstrací na Staroměstském náměstí chtěli vyjádřit solidaritu se svými krajany, kteří se snaží změnit poměry ve vlasti.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Smuteční průvod za oběti na Ukrajině na Staroměstském náměstí v Praze

Článek

„Hrdinům sláva! Ukrajina chce do Evropy! Boj s diktaturou Janukoviče,“ vykřikovali účastníci protestu. Památku obětí uctili nejen společnou modlitbou Otčenáš, ale na chodníku vznikl i kříž z rozžatých svíček.

Při smutečním pochodu za oběti demonstrací ve vlasti prošli jeho účastníci od kostela Nejsvětějšího Salvátora na Staroměstské náměstí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ukrajinci v Praze ve smutečním průvodu za oběti protivládních demonstrací v Kyjevě

V projevech ostře kritizovali, že prezident bojuje proti vlastnímu národu, který požaduje základní lidská práva a přináší za to oběti. "Ukrajinci nechtějí patřit pod nově budovaný Sovětský svaz - právě s ním měli Ukrajinci tragické zkušenosti," uvedl jeden z mluvčích.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Smuteční průvod na připomenutí obětí protivládních demonstrací na Ukrajině prošel od kostela Nejsvětějšího Salvátora na Staroměstské náměstí v Praze.

V Kyjevě protesty zatím rozhodně neutichly. V noci na neděli zaútočil dav demonstrantů na budovu výstavního a konferenčního centra Ukrajinský dům, která se během posledních týdnů každodenních demonstrací stala základnou policejních sil.

Násilí v Kyjevě narůstá

Útočníci v Ukrajinském domě rozbíjeli okna, prolomili dveře a házeli do budovy zápalné bomby. Policisté na to odpověděli granáty se slzným plynem. Demonstranti nakonec budovu obsadili a hodlají v ní zřídit tiskové centrum a jídelnu pro účastníky protestů.

Ačkoliv předáci opozice vyzývají ke klidu a odvolali masový protest naplánovaný na neděli na kyjevské náměstí Nezávislosti, sklony k násilnostem po měsících demonstrací a střetů stále narůstají. Když jeden z vůdců opozice v sobotu vyzýval k zastavení střetů, mnozí na něj za to pískali a bučeli, a dokonce ho postříkali hasicím přístrojem. [celá zpráva]

Z Kyjeva se vzpoura proti Janukovyčovi v posledních dnech rozšířila téměř do poloviny země, zejména do její západní části.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám