Hlavní obsah

Krize na Ukrajině pokračuje, Füle jedná v Kyjevě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Okamžité ukončení násilí, skoncování s beztrestností těch, co porušují lidská práva a zahájení rozhovorů jsou kroky, které by měly vést k ukončení krize na Ukrajině. Tvrdí to eurokomisař Štefan Füle, který se od pátku snaží v Kyjevě jednat se stranami zapojenými do politické krize v zemi. Protivládní demonstrace v Kyjevě trvají již více než dva měsíce a s neztenčenou měrou pokračují také o tomto víkendu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bouřlivé protesty v Kyjevě pokračujíVideo: Reuters

 
Článek

V ukrajinské metropoli v noci na sobotu pokračovaly střety mezi protivládními demonstranty a policisty. Odpůrci režimu zapalovali pneumatiky na barikádách a pokusili se obsadit ministerstvo energetiky. Na policejní těžkooděnce házeli kameny a zápalné lahve, zatímco policisté použili slzný plyn.

Ukrajinské ministerstvo vnitra obvinilo demonstranty, že zajali dva příslušníky policie a žádá jejich okamžité propuštění. "Pokud náš požadavek nebude splněn, policie bude nucena přijmout opatření nutná k jejich osvobození," zní oficiální prohlášení. Úřady tvrdí, že demonstranti policisty drží v budově radnice, kterou obsadili. Ti to ale odmítají.

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Füle

Füle se sešel nejen s prezidentem Viktorem Janukovyčem, ale také s trojicí opozičních lídrů Vitalijem Kličkem, Arsenijem Jaceňukem a Olehem Ťahnybokem. Mluvil též s představiteli občanské společnosti a lidmi, kteří stále protestují na kyjevském hlavním náměstí Majdan.

Na jeho jednání bude příští týden ve čtvrtek navazovat návštěva unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonové. Obě mise se konají na základě telefonického rozhovoru mezi šéfem Evropské komise José Barrosem a Janukovyčem.

Krym žádá stanné právo

Prezident Janukovyč se snaží zabránit další eskalaci násilí a slíbil, že příští týden při schůzi parlamentu pozmění vládu, nechá upravit protidemokratické zákony a bude amnestovat zatčené demonstranty. Tyto ústupky však opozice označuje za nedostatečné a chce odchod hlavy státu.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Opozici sliby ukrajinského prezidenta Janukovyče nestačí a protesty pokračují.

Z metropole se vzpoura proti Janukovyčovi v posledních dnech rozšířila téměř do poloviny země. Terčem nevole se stala sídla oblastních gubernátorů jmenovaných prezidentem.

"Udělám vše, abych ukončil tento konflikt, abych ukončil násilí. Jestli se to nepovede po dobrém, uplatníme všechny zákonné metody," varoval však Janukovyč, který se opírá především o ruskojazyčný východ a jih země. Poslanci z autonomního Krymu už prezidenta vyzvali, aby vyhlásil stanné právo.

Reklama

Výběr článků

Načítám