Hlavní obsah

Zeman i Kohout vnímají Šarona jako velkého státníka

Bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona vnímá prezident Miloš Zeman jako velkého a statečného státníka. Obdobně o něm mluví i šéf české diplomacie Jan Kohout, který vyjádřil velký smutek nad úmrtím Šarona v kondolenci zaslané izraelskému ministru zahraničí. Šaron, kterému bylo 85 let, byl osm let v kómatu po těžké mrtvici. V sobotu zemřel v Izraeli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Byl to velký a statečný státník, který se nebál bojovat za svobodu svého národa,” tlumočil Zemanovo vyjádření jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Podle něj prezident zašle kondolenci svému izraelskému protějšku. Kohout v kondolenci, kterou poskytla jeho mluvčí Johana Grohová, píše o Šaronovi jako o skvělém člověku, neohroženém bojovníkovi a skutečném státníkovi. Připomíná jeho odvážné kroky při obraně Izraele i podíl na otevření cesty, která by snad mohla vést k míru mezi Izraelem a Palestinci.

Jako na jednu z nejvýraznějších osobností Izraele pohlíží na Šarona i někdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda, který se před deseti lety s Šaronem setkal, a možný nový šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Současnou politickou scénu Blízkého východu podle nich ale Šaronova smrt zřejmě nepoznamená, protože do ní už několik let nezasahoval.

Toho bych volila!

„Považuji Ariela Šarona za jednoho z největších státníků Izraele, vykonal pro jeho vybudování, nezávislost, obranu a bezpečí velké dílo,” prohlásil Svoboda a vzpomenul i na někdejší setkání s Šaronem, který podle něj měl nadhled, viděl souvislosti a měl jasnou vizi. „Bylo docela hezké, že když jsme skončili náš rozhovor, tak jedna z našich diplomatek řekla: ”Toho bych volila„. On byl totiž velmi přesvědčivý i v tom, co říkal,” uvedl Svoboda.

Pro Zaorálka je Šaron velkou postavou izraelské politiky a člověk, který se výrazně zapsal do izraelské historie. „Nicméně už několik let se nacházel ve velmi vážném stavu, takže je to delší doba, kdy neovlivňoval izraelskou politiku, proto si nemyslím, že by to mělo mít nějaký dopad na politickou scénu,” řekl.

Ani podle místopředsedy Asociace pro mezinárodní otázky Václava Nekvapila nebude Šaronova smrt impulsem k nějakým změnám v blízkovýchodních vztazích. Možná se podle něj ale oživí debata v zemích jako Libanon, kde se Šaron rovněž zapsal do historie. „Šaron měl v zemích mimo Izrael obraz špatný a na tom smrt asi nic nezmění, ale uvnitř Izraele si ji vylepšil stažením z Gazy a změnil pověst takového jestřába v člověka, který uměl kompromis, což se možná připomene,” řekl Nekvapil.

Šaron by měl být pohřben v pondělí na svém venkovském sídle v Negevské poušti. Do pohřbu bude jeho tělo vystaveno v budově parlamentu. Za Českou republiku se pohřbu zúčastní premiér Jiří Rusnok a ministr obrany Vlastimil Picek.

Reklama

Výběr článků

Načítám