Hlavní obsah

Loňský rok byl teplotně nadnormální

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové již mají předběžná data ohledně srovnání loňského počasí s dlouhodobými statistikami. Prvotní verdikt ze srovnání teplot je jasný, rok 2013 byl převážně teplotně nadnormální. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Michaela Říhová, Právo

Nejtepleji bylo podle dat meteorologů v hlavním městě a na jihu Moravy (ilustrační foto).

Článek

„Z cca 80 dosud dostupných stanic mělo asi 20 odchylku od normálu do 0,5 stupně a byly teplotně normální, cca 10 stanic ,mělo odchylku od normálu 1,0 stupeň Celsia a víc a byly teplotně silně nadnormální, zbývajících cca 50 stanic mělo odchylku od normálu mezi 0,5 stupněm a 1,0 stupněm Celsia a byly tedy teplotně nadnormální,” popsal data meteorolog Pavel Jůza.

„Dá se tedy předběžně odhadnout, že rok 2013 byl převážně teplotně nadnormální,” shrnul dostupné údaje, které meteorologové budou dále vyhodnocovat.

Teplá Praha a jižní Morava

Nejtepleji bylo podle dat meteorologů v hlavním městě a na jihu Moravy. Praha-Karlov měla průměrnou roční teplotu 10,3 stupně Celsia, Brno-Žabovřesky 10,1 stupně a Dyjákovice 10,0 stupňů.

Nejchladněji by podle dostupných dat tradičně na horách a mrazových kotlinách. Průměrná roční teplota na Luční boudě byla 1,9 stupně, Labská bouda naměřila 2,6 stupně, Rokytská slať 2,8 stupně, Šerák, Březník a Kvilda-Perla 3,0 stupně a Klínovec 3,1 stupně.

„Mimo hory uvádí například Adršpach 6,0 stupňů, Karlovy Vary letiště 6,8 stupně a Český Dub-Modlibohov 7,2 stupně,” konstatoval Jůza.

Teplý prosinec

Teplotně nadnormální ve srovnání s daty z let 1961 až 1990 byl rovněž prosinec. „Z dosud dostupných stanic zjištěna odchylka od normálu od +1,1 do +4,5 stupně Celsia,” uvedl ČHMÚ.

Zhruba 40 stanic bylo teplotně nadnormálních s odchylkou od normálu +1,5 až +2,5 stupně a na dalších cca 40 stanicích byl prosinec teplotně silně nadnormální s odchylkou od normálu větší než +2,5 stupně.

„Největší odchylku od normálu měl prosinec na stanici Churáňov, a to +4,5 °stupně, a Lysá hora v Beskydech, +3,9 stupně,” shrnuli meteorologové dostupná a jak zdůraznili doposud neověřená data.

Reklama

Výběr článků

Načítám