Hlavní obsah

Poslanci omezili tabákovou reklamu, v motorismu ale být může

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna ve čtvrtek sice schválila omezení tabákové reklamy, do roku 2007 ale tabákovým koncernům umožnila sponzorovat motoristické soutěže. Je to tedy jen dílčí úspěch lidoveckého autora příslušné novely Josefa Janečka, který prosazoval téměř úplný zákaz tohoto druhu reklamy.

Článek

Pokud změnu podpoří i Senát měly by z ulic a podchodů zmizet například billboardy s reklamou na cigarety. Zákon by měl začít platit 1. července 2004.

Návrh Sněmovna propustila do závěrečného čtení minulé úterý. Jeho předkladatelé poslanci KDU-ČSL Vilém Holáň a Josef Janeček předpokládali, že reklamy bude možná jen uvnitř speciální prodejen. Lidovci argumentují tím, že tabáková reklama útočí především na děti. "Na následky kouření zemře v Česku denně šedesát lidí," prohlásil minulý týden Janeček, který věřil, že jeho iniciativa může tentokrát uspět.

Lidovci se o zákaz reklamy na tabákové výrobky pokusili třikrát už v minulém volebním období. Loni v dubnu využili toho, že Sněmovna byla poloprázdná, a získali pro zákaz těsnou většinu ze 124 tehdy přítomných poslanců. Jenže Senát koncem května návrh novely Sněmovně vrátil s řadou doplňovacích návrhů. V červnu pak poslanci novelu zamítli. Nový pokus o zákaz reklamy Janeček a Holáň odstartovali loni na podzim.

Odpůrci zákazu argumentují tím, že tabákové firmy by přestaly sponzorovat sportovní a kulturní akce, na což vynakládají mnohamiliónové sumy. Došlo by k zániku řady reklamních agentur a narušení hospodářské soutěže.

Předkladatele návrhu Josefa Janečka minulý týden přišlo do Sněmovny podpořit hned několik lékařů, ale také herečka Věra Galatíková. Ta sama dlouhá léta kouřila a život jí loni v létě operací zachránil Pavel Pafko.

Reklama

Výběr článků

Načítám