Hlavní obsah

ČT do peprného hovoru Rusnoka nezasahovala, Sněmovna tvrdí totéž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká televize v úterý popřela, že by nějak zasahovala do vysílání záznamů ze schůzí Sněmovny. Mluvčí ČT Alžběta Plívová tak reagovala na dotaz, jak je možné, že do vysílání unikl kontroverzní rozhovor premiéra Jiřího Rusnoka o úmrtí jihoafrického exprezidenta Nelsona Mandely. Ředitel tiskového odboru dolní komory Roman Žamboch ale odpoledne v prohlášení odmítl, že by do vysílání nějak zasahovali zvukaři Poslanecké sněmovny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Jan Fischer a premiér Jiří Rusnok během páteční schůze Sněmovny.

Článek

Podle Plívové není technicky možné, aby záznam ČT upravovala, ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch však tvrdí, že pracovníci televize dali Rusnoka schválně nahlas.

V rozhovoru nedůstojném ústavního činitele a s použitým slovníkem dlaždiče v hospodě IV. cenové skupiny, ve kterém by za normálních okolností muselo být každé druhé slovo tzv. vypípáno, neboť odkazuje stále na zadní konec těla, komentoval premiér svou možnou cestu na pohřeb zesnulého exprezidenta JAR Nelsona Mandely.

Rusnok se za únik rozhovoru omluvil, řekl, že „nebylo správné se tak vyjadřovat“.

Premiér Rusnok o cestě na pohřeb Nelsona MandelyVideo: Česká televize ČT24

Česká televize měla možnost pořizovat vlastní audiovizuální nahrávky z jednání Sněmovny do roku 2009, kdy došlo ke změně režimu přístupu médií do hlavního jednacího sálu. Od té doby jsou podle Plívové záznamy ze schůze vysílány v takové podobě, ve které je poskytne sama Sněmovna, jejíž zaměstnanci ovládají jak kamery, tak mikrofony umístěné v sále.

„Výstupy z kamer jsou zpracovávány v režii ČT přímo v budově Poslanecké sněmovny, zvukový signál pak Česká televize nezpracovává vůbec, je kompletně dodáván ze zvukové režie Parlamentu ČR. Poté již signál putuje na studiový rozvod objektu zpravodajství ČT, kde je následně přepsán na kazety a připraven k odvysílání. Česká televize tak nemá vliv ani na obrazovou, ani na zvukovou podobu záznamu z jednání,“ vysvětlila mluvčí cestu nahrávky ze Sněmovny na obrazovku.

Žamboch: ČT to schválně zesílila

Šéf tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch ale v úterý odpoledne obvinil pracovníky České televize, že záznam schválně upravili, aby jej později ve srozumitelné formě mohli medializovat.

„Došlo k naprostému zneužití veřejnoprávnosti od pracovníků České televize, kteří zachytili slabý zvukový signál, získaný z mikrofonů umístěných na řečnickém pultu a vlastními prostředky ho zřejmě později zesílili a 'vyčistili' natolik, že byl srozumitelný. Sami se pak - asi i po určitém váhání - postarali o jeho medializaci, “ uvedl Žamboch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám