Hlavní obsah

Omlouvám se, mrzí mě to, kaje se Rusnok za svá jadrná slova

• Aktualizováno
Právo, Novinky, rei, tin

Premiér Jiří Rusnok se v sobotu omluvil za svá slova pronesená soukromě na půdě Poslanecké sněmovny. Rusnok si v rozhovoru s ministry stěžoval na svoji zaneprázdněnost a komplikace s účastí na pohřbu Nelsona Mandely v JAR. Rusnokova peprná slova zachytil během přestávky jednání Sněmovny televizní mikrofon.

Premiér Rusnok o cestě na pohřeb Nelsona MandelyVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Za ta slova se omlouvám. Nebylo to správné se takto vyjadřovat v souvislosti s úmrtím Nelsona Mandely a mrzí mě to,“ reagoval v sobotu Rusnok.

„Sladit pracovní program s nečekanými událostmi je ve funkci předsedy vlády kouzlení s časem, a protože je prosinec, vzhledem k nadcházejícím svátkům fakticky nejkratší měsíc v roce, vše se koncentruje pouze na tři týdny,“ dodal na vysvětlenou.

Ty vole, kdo tam pojede?

Rozhovor předsedy vlády v demisi Jiřího Rusnoka s šéfy resortů obrany Vlastimilem Pickem a financí Janem Fischerem během pátečního zasedání Sněmovny unikl prostřednictvím mikrofonu ČT 24. Premiér si svým ministrům jadrnými slovy stěžoval na nabitý program, do něhož navíc vpadl pohřeb zesnulého jihoafrického exprezidenta a bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandely.[celá zpráva]

Rusnok v parlamentu mimo jiné řekl: „Ty vole, teď ještě zase zemřel Mandela... Já se úplně třepu, abych tam nemusel jet“.

Následně s ministrem Pickem řeší, že by do JAR mohl letět prezident Miloš Zeman. Ministr obrany ho upozorňuje, že hlava státu má problémy s chůzí, a šéf státních financí Fischer konstatuje, že by prezident ještě mohl způsobit „nějakej průser“.

Rusnok na to rezignovaně shrne, že když nepoletí Zeman, tak „je to v prdeli“. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí v demisi Jan Fischer a premier v demisi Jiří Rusnok během páteční schůze Sněmovny.

Jako puberťáci, hodnotí Sobotka

K uniklému záznamu se v sobotu vyjádřil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Rozhovor aktérů odsoudil.

„Z nahrávky mi spíš přišlo, že poslouchám debatu skupinky puberťáků ve čtvrté třídě základní školy. Překvapilo mě, na jaké úrovni spolu mluví vládní činitelé, a především jak se vyjadřují o prezidentu republiky, který je do vlády jmenoval. Diplomaticky je to určitě chyba,“ řekl Sobotka.

O účasti se bude jednat

O české účasti na Mandelově pohřbu se jedná, potvrdilo Novinkám ministerstvo zahraničních věcí. [celá zpráva]

„Účast vyřešíme v následujících dnech, abychom důstojně uctili památku muže, který je symbolem boje za lidská práva, svobodu a rovnoprávnost,“ dodal v sobotu odpoledne Rusnok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám