Hlavní obsah

Mandelův pohřeb bude dřív. Řeší se, zda pojede Rusnok, nebo Zeman

Novinky,
Johannesburg/Praha

Česká republika zatím nerozhodla, koho vyšle na pohřeb zesnulého bojovníka proti apartheidu a jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely. Podle sobotního vyjádření mluvčí ministerstva zahraničních věcí Johany Grohové se to aktuálně řeší, protože oficiální rozloučení by se mělo konat už v úterý.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Jihoafričanka s dětmi se zapisuje do kondolenční knihy v Pamětním centru Nelsona Mandely v Johannesburgu.

Článek

„Řeší se to, my jsme jako ministerstvo zahraničních věcí v této věci v kontaktu s kanceláří prezidenta i s vedením Sněmovny a Senátu takže zatím rozhodnuto není,“ sdělila Novinkám Grohová.

Na dotaz, zda se tedy rozhodne až příští týden, odpověděla: „No rozhodně myslím, že až příští týden ne, protože, pokud vím, tak se ten pohřeb bude konat dříve, než se původně mělo za to, takže samozřejmě není možné to nechat na příliš dlouho. Je to věc, která se aktuálně řeší, jednáme o ní.“

Grohová poté upřesnila, že posun termínu pohřbu zatím není oficiální, ale ministerstvo musí být připraveno i na tuto možnosti.

Jihoafrický web Times live uvedl, že oficiální rozloučení s Mandelou se bude konat v úterý 10. prosince na johannesburském stadionu FNB, kde se konalo mistrovství světa v kopané.  Řekl to podle webu v pátek současný prezident  Jacob Zuma.

Foto: Olivia Harris, Reuters

Lidé čekají v řadě před jihoafrickým zastupitelstvím v Londýně, aby vyjádřili soustrast do kondolenční knihy.

„Od 11. do 13. prosince budou ostatky našeho milovaného Madiby (což je kmenové jméno Mandely) ležet ve vládním sídle, v Union Buildings v Pretorii, kde sloužil jako první prezident této mladé demokracie,” dodala současná hlava státu.

Madiba bude pohřben 15. prosince podle tradic v rodné vsi Qunu v provincii Východní Kapsko.

Čtěte také:

Generální tajemník Afrického národního kongresu Gwede Mantashe řekl, že se všichni přesunou 14. prosince do provincie Východní Kapsko, kde se pak uskuteční státní pohřeb.

Ze slov jihoafrických představitelů zatím není jasné, které akce se účastní zahraniční delegace. Collins Chabane, zastávající víceméně roli kancléře, uvedl, že detaily programu budou teprve upřesněny stejně jako časy příjezdů zahraničních delegací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám