Hlavní obsah

Ostrava dostala jako vánoční dárek sochu hornictví, Bakalovi natruc

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Na kruhovém objezdu před ostravskou Novou radnicí bylo v sobotu dopoledne pořádně rušno. Mladí umělečtí kováři z Milostovic u Opavy přivezli městu netradiční vánoční dárek: kovovou plastiku mystické bytosti stvořené z koně a důlního vozíku.

BEZ KOMENTÁŘE: Usazování sochy Pocta hornictví před budovu ostravské Nové radniceVideo: Denisa Telaříková, Právo

 
Článek

Socha dostala název Pocta hornictví a před Novou radnici poblíž bývalého sídla OKD byla umístěna natruc uhlobaronovi Zdeňku Bakalovi.

„Sochu jsme zde umístili i natruc panu Bakalovi, jelikož účastníci našeho sympozia mají kladný vztah k hornictví a ví to, co pan Bakala neví, že vlastně kdyby nebylo uhlí, tak by Ostrava vůbec neexistovala. My si na rozdíl od něj hornické práce vážíme,“ sdělil Právu ředitel ostravské střední a základní umělecké školy AVE ART Jaroslav Prokop.

Proč název Pocta hornictví? Důlní vozík je spjatý s historií Ostravy, koně má město ve znaku a symbolizuje sílu a živost města,
řekl spoluautor sochy Ondřej Géla

Plastika Pocta hornictví totiž byla vytvořena kováři na 5. ročníku Sympozia prostorových forem Ostrava 2013, které tato škola co dva roky pořádá. A Pocta hornictví zde také letos zvítězila. Původně však plastika nestála na kolejích.

„Ale když jsme ji přivezli do technických služeb Moravské Ostravy a Přívozu, tak vyšel jejich pan ředitel z kanceláře, podíval se na sochu a řekl, že by to chtělo ještě nějaké koleje. Sehnali pro nás staré rezavé koleje, které odřízli, což bylo velmi náročné, a plastika je nyní prostě dokonalá,“ ukazoval Prokop. „Jako kdybychom ji vytáhli přímo z dolu.“

Sochu usazoval jeřáb, skropilo ji šampaňské

Samotní milostovičtí umělečtí kováři - Ondřej Géla, Stanislav Holík, Jan Balner a Jan Braunš - v sobotu sochu pomocí jeřábu na kruhový objezd usadili, což jim trvalo zhruba půl hodiny, pak ji pečlivě očistili. Nakonec nechybělo ani slavnostní pokropení plastiky šampaňským.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Sochu mladí umělci slavnostně pokropili šampaňským.

„Máme velkou radost, že se nám podařilo sochu umístit právě zde. Přáním každého autora je, aby jeho dílo stálo na dobrém místě,“ svěřil se Právu vedoucí kovářského týmu Ondřej Géla. Dodal, že na soše všichni pracovali tři týdny.

„Proč název Pocta hornictví? Důlní vozík je spjatý s historií Ostravy, koně má město ve znaku a symbolizuje sílu a živost města,“ popsal dílo Gela.

Na letošním Sympoziu prostorových forem AVE ARTu vznikly i další kovové plastiky. Sochy Menhir a Ostragen si mohou lidé prohlédnout v prostorách ostravské Nové Karoliny v sousedství plastik významného českého sochaře Čestmíra Sušky. Jejich autory jsou studenti Fakulty umění Ostravské univerzity.

Reklama

Výběr článků

Načítám