Hlavní obsah

Vítr páchal škody hlavně na jihu Moravy, jinde se potýkají s novým sněhem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozmary počasí v noci na sobotu opět zaměstnaly hasiče i silničáře po celé zemi. Zatímco na většině území se již většinou uklidnil silný vítr související s ničivou bouří Xaver, která zuřila hlavně v severní Evropě, s následky vichru se museli potýkat hlavně na jižní Moravě. Na dalších místech ČR působí komplikace čerstvě napadaný sníh.

Foto: Petr Eret, ČTK

Ledovka, vrstva uježděného namrzajícího sněhu a silný vítr komplikují dopravu.

Článek

Na jižní Moravě sice hasiči už nevyjížděli tak často jako předchozí noc, ale silný vítr je i tak zaměstnával. Například ve Znojmě uvolnil plechovou střechu domu, která pak v osmimetrové výšce poškodila elektrické vedení, uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský. Hasiči podle něj museli odstraňovat spadlý sloup telefonního vedení na vozovce. V Ladné na Břeclavsku vítr odnesl z jednoho z objektů místního ranče střechu.

Silný vítr přinesl do Česka orkán Xaver. Na mnoha místech země způsobil problémy; především vyvracel stromy. Hasiči tak museli také odstraňovat spadlé větve ze silnic.

Rovněž hasičům a energetikům ve středních Čechách přidělal opět silný vítr práci v noci a během rána. Následky jeho řádění však byly mírnější než v noci na pátek. Hasiči znovu vyjížděli k popadaným stromům, energetici odstraňovali výpadky v dodávkách proudu. Bez elektřiny se během noci ocitly desítky domácností hlavně na Kolínsku a Nymbursku.

Silný vítr ještě stále fouká také v Jihočeském kraji, zejména v jeho jižní části, kde ve vyšších polohách vytváří sněhové jazyky. Silničáři jsou v terénu s veškerou technikou. Nejsložitější situace je na Českokrumlovsku, Prachaticku a jihočeské části Šumavy. Během noci tam napadlo až do deseti centimetrů sněhu. Na Táborsku se místy objevuje ledovka. Spadlý strom zastavil provoz na železniční trati v úseku Vrábče - České Budějovice.

Foto: Policie ČR

Počasí komplikuje dopravu

Na Vysočině sněží a vane silný vítr, který vytváří sněhové jazyky. Na některých místech hlavně na Třebíčsku se tvoří ledovka. V terénu je 120 sypačů a radlic. "Kvůli neustávajícímu silnému větru leží přes neustálou údržbu leckde sníh i na silnicích první třídy. Pokud někdo nemusí, neměl by raději ani vyjíždět," řekl dispečer krajských silničářů Roman Šabart. Během noci místy napadlo až deset centimetrů sněhu.

Stejné množství napadlo také v Královéhradeckém kraji, v Krkonoších to ovšem bylo na některých místech až 30 centimetrů. Na silnicích v sobotu ráno ležel rozbředlý sníh nebo jeho zbytky, a to i na dálnici D11 z Prahy do Hradce Králové. Na Trutnovsku, Rychnovsku a Jičínsku hrozí kvůli silnému větru sněhové jazyky. Řidiči by při jízdě měli být velmi opatrní. Na silnicích v Krkonoších leží ujetá vrstva sněhu o síle do deseti centimetrů krytá posypem. V celém kraji by si řidiči měli dát pozor i na větve padající na silnice.

Na silnicích v Pardubickém kraji po nočním sněžení ležel ráno rozbředlý sníh. Na mnoha úsecích ve vyšších polohách kraje silný vítr vytvářel sněhové jazyky, například na Chrudimsku a Poličsku. Dopravu v sobotu ráno komplikovaly i sněhové přeháňky a snížená viditelnost.

Silnice na Harrachov a do Polska pro kamióny uzavřena

Sníh a silný vítr dál komplikují dopravu v Libereckém kraji. Pro nákladní auta nad 3,5 tuny zůstává uzavřena silnice 10 na Harrachov a dál k hraničnímu přechodu do Polska. Silnice je s opatrností sjízdná pro osobní vozy a autobusy. Silničářům se zatím podařilo vyčistit cestu do Kořenova, dál je ale pro kamióny nesjízdná. Práce komplikuje silný vítr, který vozovku zafoukává. Silný vítr komplikuje dopravu i na dalších místech, hlavně na Semilsku a Jablonecku. Sněhové jazyky se tvoří po celém kraji. Problémy jsou na silnici 286 mezi Košťálovem a Lomnicí nad Popelkou, kde je u letiště silnice zavátá. Ve sněhových jazycích na silnici 284 u Stružince uvízlo nákladní auto. V Libereckém kraji napadlo až 15 centimetrů nového sněhu a na většině území stále sněží. "Motoristé by měli jezdit se zvýšenou opatrností," radí dispečer Eurovie.

Komplikace v dopravě nastaly také v Ústeckém kraji. Zavátá byla v noci silnice 7 z Křimova na Horu sv. Šebestiána na Chomutovsku a dál do Německa. Ráno se ji podařilo zprůjezdnit pro osobní auta a autobusy, pro nákladní auta je ale dál uzavřena, řekla dispečerka Krajské správy silnic Ústeckého kraje. Silný vítr komplikuje dopravu i na Cínovci, pozor by si měli dát řidiči i na D8.

V Krušných horách napadlo místy až deset centimetrů nového sněhu a stále sněží. Teploty se pohybují kolem nuly a silnice tak mohou klouzat. Problémy mohou mít řidiči na Děčínsku, hlavně na silnici 9 kolem Rumburku, ale i na silnicích nižších tříd, které jsou namrzlé. I na hlavních tazích leží rozbředlý sníh. Uzavřeny jsou kvůli sněhu silnice třetích tříd v Moldavě a také mezi Loučnou pod Klínovcem a Měděncem. V kraji přibývá dopravních nehod, zatím ale nebyly vážné. Silnici 2564 u obce Meziboří uzavřela ráno srážka nákladního auta s osobním, v Otvicích zase skončil vůz po smyku na střeše v příkopu.

V Moravskoslezském kraji se tvoří sněhové jazyky

Zvlášť opatrně by řidiči měli jezdit také na Bruntálsku a ve vyšších polohách Moravskoslezského kraje. Mohou se tam totiž tvořit sněhové jazyky. Na Novojičínsku jsou od pátečního odpoledne kvůli popadaným stromům stále uzavřeny dva úseky cest, a to Nové Vrbno - Kaménka a Kaménka - Balaton. Hasiči budou během dneška popadané stromy odstraňovat, aby se cesty mohly zprůjezdnit, řekla mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková.

Během noci napadlo nejvíce sněhu na Bruntálsku, a to od tří do deseti centimetrů. Na Frýdecko-Místecku to bylo pouze do jednoho centimetru obdobně jako na Opavsku či Novojičínsku. Na Karvinsku a Ostravsku podle Vlčkové nesněžilo.

Foto: Petr Eret, ČTK

Na namrzlých cestách musí motoristé věnovat řízení zvýšenou pozornost

V Olomouckém kraji se po nočním sněžení na některých silnicích kvůli silnému větru tvoří sněhové jazyky. Varování platí zejména pro Jesenicko a Šumpersko. Sněhové jazyky se tvoří i v některých částech Prostějovska a Přerovska. Všechny silnice jsou s opatrností sjízdné, dohlednost je ale kvůli větru a sněhovým přeháňkám snížena.

Hasiči v Olomouckém kraji v noci kvůli silnému větru opět vyjížděli k popadaným stromům a větvím, utrženým plechům ze střech a asistovali také u nehody vlaku, který na Šumpersku narazil do stromu ležícího v kolejišti. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Ve Zlínském kraji v noci napadlo až několik centimetrů sněhu a hlavní silniční tahy jsou dnes ráno po chemickém posypu zpravidla holé a mokré. Část silnic pokrývá rozbředlý sníh a některé méně důležité cesty ujetá vrstva sněhu, která místy zledovatěla. V celém kraji fouká silný vítr, sněhové jazyky se zatím netvoří. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, vyplývá z hlášení dispečerů správy silnic.

Pouze jednu událost v souvislosti s počasím řešili hasiči v Plzeňském a Karlovarském kraji. V noci ze čtvrtka na pátek jich přitom bylo kolem 60. V Bolešinech na Klatovsku vyvrátil vítr sloup telefonního vedení. V Karlovarském kraji neměli hasiči kvůli počasí žádný výjezd.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám