Hlavní obsah

Ústava Zemanovi nedovoluje nejmenovat ministra, připomínají politici

Politici oslovení Právem upozorňují na to, že není zcela jednoduché z pozice prezidenta nejmenovat ministrem člověka, kterého mu navrhne předseda vlády. Podle některých mu ústava přímo nakazuje takového nominanta jmenovat. Reagovali tak na neoficiální informace, že prezident Miloš Zeman odmítá jmenovat Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ministrem zahraničí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Pan prezident by měl začít plnit to, co slíbil, a ne si vyřizovat účty s ČSSD. Naposledy, když velmi nekorektně zasahoval do dění v soc. dem, tak mu velmi klesla důvěra. Navíc podle ústavy jmenovat ministra na návrh premiéra musí, jinak je to na kompetenční žalobu u Ústavního soudu,“ pohrozil senátor Jiří Dienstbier.

Podle informací Práva se totiž Zeman zdráhá jmenovat Lubomíra Zaorálka, s nímž nemá nejvřelejší vztah, ministrem zahraničí. Zaorálek totiž patří do tzv. seznamu zrádců soc. dem., kteří měli Zemana podtrhnout při prezidentské volbě v roce 2003.

„Příliš nerozumím tomu, co tím Zeman zamýšlí. Jestli je to jen msta za to, co se stalo v roce 2003, tak to není dobré. Ačkoliv tehdy jsem nesouhlasil s tím, co udělali,“ uvedl pro Právo poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Zaorálka se zastal i Schwarzenberg

Na ústavu se odvolává také bývalý šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. „Já jsem takové vyjádření prezidenta neslyšel a myslím, že to ani nebylo vyjádření pana prezidenta. Nejmenovat ministra není tak jednoduché. Ústava hovoří jasně, že prezident jmenuje na návrh premiéra, a takovou volnost prezidentovi nedává,“ řekl Právu.

Zaorálka se zastal i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Prezident musí podle ústavy ministra jmenovat. Na rozdíl od rakouského prezidenta, který má pravomoc odmítnout jednoho ministra, český tuto pravomoc nemá. Může ale jmenování zdržovat,“ myslí si Schwarzenberg.

Zaorálek by podle informací Právo mohl zastávat post státního tajemníka pro EU při Úřadu vlády. „Model, se kterým přicházím, je předseda vlády a státní tajemník pro evropské záležitosti na Úřadu vlády,“ naznačil Sobotka už v úterý novinářům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám