Hlavní obsah

Jídelní stůl metr od záchodu. David Rath o životě v cele a po propuštění

Novinky, mak
Hostivice

Nedávno z vazby propuštěný, stále však trestně stíhaný exposlanec a bývalý středočeský hejtman David Rath je v jednom kole. Rok a půl strávený v cele se snaží vynahradit rodině i přátelům. Začal znovu ordinovat, ale je také pod neustálým dohledem státu, který sleduje, zda se nepokusil o útěk do zahraničí. Na svobodě je skoro 20 dní, jeden z nich s ním strávily i Novinky.

Jídelní stůl metr od záchodu. David Rath o životě v cele a po propuštěníVideo: Novinky

 
Článek

O půl osmé ráno se s Davidem Rathem scházíme před jeho domem v Hostivici. Z důvodu nedostatku času urychleně nasedáme do auta a společně míříme do Prahy. O hodinu později se má totiž hlásit u probační úřednice v kanceláři na Míčánkách, kam se musí dostavovat na schůzky třikrát týdně.

„Je to takové zhruba půl až třičtvrtěhodinové příjemné popovídání. Přijde mi to jako společenská událost. Jsou to konverzace typu: co jsem dělal a co bylo v práci, jak se mají děti. Takže to připomíná přátelský rozhovor,“ popisuje bývalý středočeský hejtman.

Schůzky v Probačním a mediačním středisku by se daly označit jako sonda, která kontroluje kroky propuštěného člověka a hlavně to, aby dodržoval pravidla, díky kterým nemusí dále pobývat ve vazbě. Kdyby se Rath nedostavil, úřednice musí neprodleně informovat soud. „Bylo by to porušení podmínek, takže vás můžou šoupnout zpátky do kriminálu,“ upřesňuje s nadsázkou Rath.

Po návštěvě probační úřednice jsme vyhradili chvíli času na ranní kávu. Ještě týž den totiž Ratha čekaly dvě schůzky, se starostou Hostivice Jaroslavem Kratochvílem a bývalým členem ČSSD a senátorem Vladimírem Drymlem.

Život za zamřížovanými okny

V kavárně se rozhovor stočil k životu ve vazební věznici. Tu v Litoměřicích, kde exposlanec strávil více než sedm měsíců, popsal jako z dob Marie Terezie. Trochu lepší mínění má o vazbě na Ruzyni, kde strávil většinu času, celkem 11 měsíců.

„Litoměřice jako stavba je daleko horší než Ruzyně, která přestože byla postavena v 50. letech, působí moderněji. Cela v litoměřické vazbě vypadala jako tenká nudle. Mezi dvěma postelemi se skoro nedalo projít. Záchod byl oddělený pouze igelitovým závěsem a metr od WC byl stůl, kde se jí. Výhodou na Ruzyni bylo, že tekla teplá voda.“

David Rath otevřeně o životě v celeVideo: Novinky

Podle Ratha působila stoletá věznice v Litoměřicích mimořádně depresivně. Nejednou se někdo z vazebně stíhaných pokusil v cele o sebevraždu. Za pobytu trestaného exposlance se dokonce jeden muž oběsil na pyžamu.

„Naprosto nelogické bylo, že nás každé ráno budili v 5:30, aniž by po nás něco chtěli. Člověk si musel ustlat postel a na ni si pak znovu lehnout. Výhodou bylo, že máte vlastní televizi, za kterou si platíte spotřebu elektřiny.“

Přestože je Rath momentálně na svobodě, bude muset docházet k soudu a pravidelně se účastnit hlavního líčení, které po přerušení opět začne 3. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám