Hlavní obsah

Výsledky voleb do Sněmovny definitivně platí, soud odmítl poslední stížnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejvyšší správní soud odmítl ve čtvrtek poslední ze 42 stížností na průběh voleb do Poslanecké sněmovny. Jejich výsledek tak definitivně platí. Lhůta pro rozhodnutí formálně vyprší soudu až v pátek, fakticky se ale s volební agendou vypořádal už ve čtvrtek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé podali celkem 42 stížností, žádnou z nich ale soud neakceptoval.

Článek

Na základě stížností soud sice přišel na dvě chyby při započítávání preferenčních hlasů, ty však nemohly ovlivnit výsledky.

Ve středu soud odmítl jedinou stranickou stížnost, kterou podala Česká pirátská strana. Kritizovala v ní například rozdělení země do volebních krajů, pětiprocentní bariéru pro vstup do Sněmovny a práci České televize před volbami. Soud ale důvod k zásahu nenašel. Připomněl, že volební systém jako celek už v minulosti obstál i při přezkoumávání Ústavním soudem. Ani televize podle soudu nechybovala.

Z celkového počtu 42 návrhů jich soud 18 odmítl, protože nesplňovaly procesní náležitosti. Dalších 16 vyřešil přípisy, protože podání neměla řádnou formu. Osmi návrhy se soud věcně zabýval, všechny zamítl. Rozhodnutí o poslední stížnosti se zdrželo kvůli námitce podjatosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám