Hlavní obsah

KSČM nominuje na místopředsedu Sněmovny Filipa, ČSSD chce do jejího čela Hamáčka

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanecký klub KSČM navrhne na post místopředsedy dolní komory Vojtěcha Filipa. Po jednání klubu to v pondělí před zahájením ustavující schůze oznámil šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. Sociální demokraté zase chtějí za předsedu komory Jana Hamáčka, oznámil šéf klubu Roman Sklenák. ANO navrhuje na místopředsedkyni Jaroslavu Jermanovou.

Tisková konference ČSSDVideo: Novinky

 
Článek

„Jsem nováčkem na půdě Sněmovny, ale nejsem nováčkem v politice,” prohlásila na tiskové konferenci Jaroslava Jermanová, která je exstarostkou města Krhanice. „Čeká mě podrobné studium jednacího řádu, ale myslím si, že to zvládnu bez problému,” dodala.

Foto: Hnutí ANO, Právo

Jaroslava Jermanová je kandidátkou ANO na místopředsedkyni Sněmovny.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek prohlásil, že hnutí bude navrhovat, aby ve Sněmovně bylo jen 16 klubů, nikoli 17, jak navrhují ostatní strany. ANO chce sloučit branný a bezpečnostní výbor. Pravděpodobně je ale zbývající partaje přehlasují.

Tisková konference hnutí ANOVideo: Novinky

ČSSD navrhla Hamáčka na předsedu

Předsedou Sněmovny by se mohl stát Jan Hamáček (ČSSD), kterého v pondělí nominoval poslanecký klub sociální demokracie. Hamáček za nominaci poděkoval a dodal, že bude-li zvolen, chce pokračovat ve stylu práce, který nastolil v minulém období coby místopředseda.

Komunisté, kteří navrhli na místopředsedu komory Vojtěcha Filipa, se nevzdávají myšlenky na odložení platnosti nového občanského zákoníku. Chtěli by, aby návrh na odložení nová Sněmovna schválila co nejdříve ve zrychleném řízení v prvním čtení.

Úřednická vláda v demisi premiéra Jiřího Rusnoka návrh na odložení platnosti normy odmítla. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Hamáček přichází do volebního štábu ČSSD, kde strana sledovala výsledky voleb do Poslanecké sněmovny.

Pokud by ve středu nebyl zvolen šéf Sněmovny, jsou komunisté připraveni vyzvat vládu, aby předložila zákonné opatření k odložení platnosti zákoníku.

Tisková konference KSČMVideo: Novinky

Strana chce rovněž předložit zákony o obecném referendu a speciálním referendu o církevních restitucích. Podle Kováčika komunisté zvažují i podání návrhu na zrušení lustračního zákona. Toho by chtěli docílit novelou antidiskriminačního zákona.

Potřebu lustračního zákona zpochybnil i šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Lustrační zákon již splnil svoji roli,” konstatoval Sobotka s tím, že i sociální demokraté by mohli návrh na jeho zrušení podpořit.

Tisková konference ODSVideo: Novinky

ODS po jednání poslaneckého klubu potvrdila, že na místopředsednický post navrhne Miroslava Němcovou. Strana kritizovala Rusnokovu vládu za čtveřici přijatých zákonných opatření, neboť podle jejího názoru snesla odkladu.

Reklama

Výběr článků

Načítám