Hlavní obsah

Jsou to nemocní lidé, bránil se Klaus urážkám při kladení květin na Národní třídě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exprezidenta Václava Klause stihla v neděli při pokládání květin k památníku na Národní třídě v Praze vlna urážek a nadávek z tábora jeho odpůrců. Na Klausovu stranu se přidali jeho příznivci a výkřiky opětovali.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bývalého prezidenta Václava Klause počastovali jeho odpůrci při kladení kytice u památníku 17. listopadu na pražské Národní třídě nadávkami.

Článek

"To je pět známých křiklounů, které znám už asi 20 let, když si přečtou, že přijdu na nějakou akci, přesně stejní lidé, přesně stejné tváře," komentoval celý incident Klaus. "Já jsem vymyslel komunismus? To jsou nemocní lidé, nemá smysl s nimi mluvit vůbec," reagoval na narážky pokřikujících lidí.

Odpůrci vyčítali Klausovi například "divokou" privatizaci v 90. letech a rozprodání státního majetku do rukou nadnárodních korporací. Od nejhlasitějšího z Klausových odpůrců zaznívaly výkřiky jako "Ať žije komunistickej výzkumník Klaus", narážející na Klausovo působení v Prognostickém ústavu Československé akademie věd.

Oponenti bývalého prezidenta označovali za "největšího tuneláře, kterému se to tu s kamarádama podařilo všechno rozkrást". Volali, že "s tou privatizací to opravdu pohnojil". "Já vím moc dobře, kdo dělal velkou privatizaci, pan Klaus, a pan Zeman byl s ním dohodnutej," pokřikoval jeden muž.

Jeden z euroskeptických příznivců exprezidenta zase pokřikující nazval "agenty Bruselu".

Kritizovali i Nečase

Klaus k památníku přišel v doprovodu skupiny lidí, ve které byli jeho příznivci, bývalí spolupracovníci i rodinní příslušníci. Ti si každý rok 17. listopadu dávají sraz u kavárny Slavia, odkud se vydávají na Národní třídu.

Ke skupince se následně připojil také bývalý premiér Petr Nečas, který se také stal terčem kritiky. U pamětní desky připomínající listopadové události společně položili kytici a zapálili svíčky.

Za vyhození kytic od politiků na Národní třídě dostali aktivisté pokuty

17. listopad

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám