Hlavní obsah

Obrana chystá realitní lahůdku: Obří kasárna v pražském Karlíně za 600 miliónů

Právo, Oldřich Danda

Ministerstvo obrany již několik let ve velkém prodává své nepotřebné nemovitosti. A na konec letošního roku si přichystalo pro realitní kanceláře, investory a developery učiněnou lahůdku. Do prodeje podle informací Práva přijde příští týden masívní klasicistní trojkřídlá budova kasáren na lukrativním místě – v pražském Karlíně v dosahu městského centra.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kasárna v pražském Karlíně

Článek

Obrana za zchátralou budovu chce přes půl miliardy a ví proč. Z kdysi průmyslové čtvrti se totiž stává vyhledávané místo pro kanceláře a bydlení. Obrovská kasárna Jana Žižky z Trocnova, s rozlohou okolo 17 tisíc metrů čtverečních, navíc leží blízko metra i nedaleko historického centra.

„Minimální kupní cena pro první kolo výběrového řízení vychází ze znaleckého posudku a byla stanovena na 581 miliónů Kč,“ sdělil ředitel Agentury pro nakládání s nepotřebným nemovitým majetkem Josef Lachman.

„Rozsáhlý areál Žižkových kasáren prodáváme v samostatném výběrovém řízení s ohledem na předpokládaný zájem o tento objekt, který se nachází v atraktivní lokalitě hlavního města,“ dodal.

Je to památka, nelze ji zbourat

Podle realitních makléřů bude mít ministerstvo obrany co dělat, aby za zvažovanou cenu objekt prodalo, i když jde o nejlepší lokalitu.

„Karlín je obecně jedna z nejlepších destinací. Zájem bude, ale bude záležet na ceně, přes půl miliardy je hodně,“ řekl Právu majitel realitní kanceláře Ivo Gavlas.

Dodal, že celý obchod znehodnocuje fakt, že jde o chráněnou památku a komplex nepůjde zřejmě zbourat. „Rekonstrukce takovýchto budov stojí jako nová výstavba,“ dodal.

Případný zájemce získá pětipodlažní budovu s obrovskými sklepy. Vnitřní dvůr kasáren má rozlohu jednoho hektaru a může sloužit pro parkování vozidel. Objekt znehodnocuje stáří a také to, že byla kasárna poškozena katastrofální povodní v roce 2002. Záplavy zasáhly právě Karlín, který od té doby zažívá obrovský stavební boom.

Obrana letos již prodala nepotřebný majetek za jednu miliardu korun. Příští rok však resort čeká další složitý prodej. Vojenský archív by totiž měl opustit barokní areál Invalidovny v Karlíně a přestěhovat se do zrekonstruovaných kasáren v Ruzyni.

O objekt na Invalidovně, jehož hodnota se odhaduje na miliardu, projevila zájem Univerzita Karlova, která by zde chtěla postavit studentský kampus. Otázka je, zda univerzita najde peníze na rekonstrukci zchátralé památky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám