Hlavní obsah

Schwarzenbergův úřad mě chtěl diskreditovat, tvrdí exministr Chmiel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel byl s definitivní platností osvobozen. Státní zástupce se neodvolal proti verdiktu, který v září muže zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podle obžaloby se Chmiel těchto činů dopustil ve funkci velvyslance v Austrálii při zadávání veřejných zakázek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Juraj Chmiel

Článek

Exministr vidí za svou kriminalizací dlouhodobou snahu o diskreditaci ze strany ministerstva zahraničních věcí (MZV) v období, kdy ho vedl Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Podle Chmiela snaha o jeho dehonestaci začala počátkem roku 2009, kdy Generální inspekce (GI) MZV vycházela z nekompletních dokumentů a manipulovala s fakty. Druhý pokus byl údajně zinscenován přes média, kdy byla zveřejněna předběžná zpráva o závěrech inspekce.

"MZV vedené panem Schwarzenbergem se k mému stíhání připojilo, i když nemuselo. Zejména za situace, kdy mělo k dispozici Závěrečnou zprávu GI MZV, ze které plyne, že jsem se ničeho protizákonného nedopustil," uvedl Chmiel.

Postěžoval si také, že ministerstvo ho nikdy veřejně nepodpořilo, přestože mělo informace o jeho nevině k dispozici. Prý také od března 2009 do srpna 2012 opakovaně žádal o přijetí u Schwarzenberga, opakovaně byl však odmítán. "Pan Schwarzenberg mne nakonec nikdy nepřijal, což má taky svoji vypovídající hodnotu," podotkl.

Sporné studie

Podle obžalovacího spisu se Chmiel provinil v roce 2008 v souvislosti s projektem ministerstva zahraničí na informační kampaně v Tichomoří. Projekt za téměř dva milióny korun údajně rozdělil na pět dílčích částí, čímž porušil zákon o veřejných zakázkách a další předpisy. Udělal to prý proto, aby nemuselo být vypsáno výběrové řízení a aby rozhodnutí o vybrání jedné z firem nemusel předkládat ke schválení koordinátorovi projektu. Poté údajně zadal třem předem zvoleným firmám vypracování studií týkajících se zámoří a cestovního ruchu, které ale se zadáním schváleného projektu nesouvisely, a navíc v rozporu se zadáním nijak nepropagovaly české společnosti v zahraničí. Státu tím měl způsobit škodu zhruba 1,5 miliónu korun.

Chmiel by přivítal legislativní změnu, kdy by v případě pravomocného zproštění obžaloby následovalo automatické a důkladné šetření, proč se tak stalo. "Jen tak se dá oddělit plevel od zrna a zjistit, zda se jedná o neschopnost (a v případě opakované neschopnosti by to mělo vést minimálně k přeřazení dotyčného vyšetřovatele na jiné místo, na které intelektuálně stačí), nebo o úmysl," dodal bývalý ministr.

Velvyslanec i ministr

Velvyslancem v Austrálii byl Chmiel od ledna 2008 do konce roku 2009, kdy se stal v kabinetu Jana Fischera ministrem pro evropské záležitosti. Kvůli působení v úřednické vládě vystoupil z ODS, kam se ale později vrátil. O pozastavení svého členství ve straně následně požádal ještě před zahájením trestního stíhání, prý z osobních důvodů. Fischerovi pomáhal i s prezidentskou kampaní.

Chmielovi hrozilo až deset let vězení. Vinu od počátku odmítal, odpovědnost za realizaci zakázek podle něho neslo ministerstvo zahraničních věcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám