Hlavní obsah

Zastihl jsem ho ve velmi dobré kondici, říká Duka po návštěvě Zemana

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka odpovídal na otázky deníku Právo, které se týkaly jeho návštěvy prezidenta Miloše Zemana, který si minulý týden při pádu poranil koleno.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Prezident Miloš Zeman s kardinálem Dominikem Dukou při otvírání mobilního hospice v Červeném Kostelci letos v červenci

Článek

V jaké kondici jste zastihl prezidenta Miloše Zemana při své návštěvě v Lánech?

Zastihl jsem ho ve velmi dobré kondici, i když byl po tom úrazu. A jak se říká, jakmile nastane dobrá kondice, je větší naděje na rychlejší uzdravení, než kdyby se člověk s nemocí neuměl poprat.

Šlo o zdvořilostní návštěvu, nebo jste o něčem jednali?

Musím říci, že to byla především návštěva vyplývající z bible, která říká: Nemocné navštěvovati. Což patří k duchovním skutkům milosrdenství. Jsme (na Hradě) sousedé a celou řadu věcí jsme spolu museli projednávat. Moje kontakty s panem prezidentem sahají do doby, kdy byl premiérem a kdy jsem ho na řadě cest doprovázel. Do polského Hvězdna, do Vatikánu. Proto jsem považoval za vhodné ho navštívit a v nemoci povzbudit. Pochopitelně jsme hovořili i o některých událostech, které se odehrávají…

O kterých?

Bylo to navracení k mé sedmdesátce, kdy jsme hovořili o tom, jak pokračuje osvětlení katedrály. Jde o spolupráci mezi námi a Správou Pražského hradu. Ale rovněž tak i o překvapení, které chceme připravit k 17. listopadu, a to je umístění plastiky Vzkříšení mistra Jana Koblasy do pražské katedrály, což má být pandán proti Bílkovu Ukřižování. A máme Kalvárii a Vzkříšení jako symbol vzkříšeného Krista, ale i jako symbol vzkříšení svobody a suverenity v našich současných dějinách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám