Hlavní obsah

Sobotka by o zákazu spolupráce s KSČM chtěl raději stranické referendum

Právo, jov, den

Moravskoslezská soc. dem. požaduje zrušení tzv. bohumínského usnesení, které straně zakazuje spolupráci na vládní úrovni s komunisty. Usnesení v tomto směru přijali delegáti krajské konference, která se konala v pondělí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka si dokáže na toto téma představit vnitrostranické referendum. Právu informaci o krajském usnesení potvrdil hejtman Moravskoslezského kraje a nově zvolený šéf regionální organizace Miroslav Novák.

„S tímto doporučením přišla naše okresní organizace z Frýdku-Místku, my jsme pak v pondělí na krajské konferenci její doporučení zrušit bohumínské usnesení podpořili. Rozhodnout však bude muset mimořádný sjezd na jaře,“ uvedl Novák.

Podle šéfa frýdecko-místecké buňky Jaroslava Marka potřebuje soc. dem. levicového partnera.

„Požadavek vzešel z okresní konference. Argument je vcelku logický – kolegové myslí, že jelikož ČSSD nemá levicového partnera a dopředu si o ní může volič myslet, že není schopna složit levicovou vládu, tak ji to oslabuje,“ prohlásil.

Většinu spolu nemají

Soc. dem. (50 poslanců) a komunisté (33) ale stejně nedají ve Sněmovně většinu.

Vzhledem k výsledku parlamentních voleb nepokládám diskusi o zrušení bohumínského usnesení za časově naléhavou
Bohuslav Sobotka

Krajský lídr a místopředseda sociálních demokratů Lubomír Zaorálek se konference nezúčastnil. Uvedl, že kdyby mezi delegáty přišel, nedoporučil by otázku bohumínského usnesení otevírat.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nepovažuje usnesení za naléhavé, chce se nyní soustředit na vyjednávání o vládě. Dovede si ale představit, že by se o bohumínském usnesení konalo v rámci soc. dem. referendum.

„Takové rozhodnutí přísluší v konečném důsledku sjezdu. Vzhledem k výsledku parlamentních voleb nepokládám diskusi o zrušení bohumínského usnesení za časově naléhavou,“ sdělil ve středu Sobotka Právu.

„Myslím, že ČSSD má teď úplně jiné priority. Vyřešit rychle vnitřní spory a soustředit se na vyjednávání s ANO a lidovci o sestavení vlády. Teprve pak bude čas na podobnou debatu. Dokážu si představit, že by se k této otázce mohli vyjádřit všichni členové ČSSD formou vnitrostranického referenda,“ dodal Sobotka. Soc. dem. má asi 23 tisíc členů. Mimořádný sjezd se má konat v březnu.

Bohumínské usnesení schválila ČSSD pod vedením Miloše Zemana v roce 1995. Sociální demokraté si v něm zakázali spolupráci s několika extremistickými stranami, mimo jiné i s KSČM.

V březnu usnesení nezrušili

Kromě komunistů to pak byli Sládkovi republikáni či moravští nacionalisté.

Naposledy odmítli soc. dem. zrušit toto usnesení letos v březnu na ostravském sjezdu. Sobotka tehdy uvedl, že sociální demokracie nepočítá s tím, že by uzavírala koaliční vládu s komunisty.

Anketa

Měla by ČSSD zrušit zákaz spolupráce s KSČM na vládní úrovni?
Ano
53,4 %
Ne
46,6 %
Celkem hlasovalo 18636 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám