Hlavní obsah

Čím začne nová Sněmovna? Nejspíš bitvou o to, kdo ji povede

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bitva o vedení Sněmovny čeká nově zvolené poslance hned na první ustavující schůzi dolní komory, která by se měla sejít 26. listopadu. Ačkoli se lídři stran shodují, že posty místopředsedů by měly být rozděleny podle principu poměrného zastoupení, už se neshodují v tom, zda by jich mělo být pět, nebo šest. Nejistá je hlavně funkce předsedy. Do Sněmovny prošlo sedm stran.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Sněmovny

Článek

O pozici místopředsedy se už přímo nebo nepřímo přihlásila většina stran. Jednoznačně se zatím nevyjádřili zástupci Babišova ANO a lidovci, kteří se ale podle předsedy Pavla Bělobrádka nechtějí zříkat případné odpovědnosti ani v této věci. Jak uvedla místopředsedkyně ANO Věra Jourová, její uskupení o tom bude jednat ve středu.

Hlavní vyjednávač ANO Marin Stropnický v neděli uvedl, že by volební výsledek dával jeho hnutí nárok i na předsedu komory.

Podle šéfa soc. dem. Bohuslava Sobotky by nemělo mít ve vedení komory zastoupení všech sedm stran. Sobotka ve shodě s místopředsedou Michalem Haškem už v sobotu uvedl, že do vedení by se měli vrátit komunisté.

„Není nutné, aby každá strana měla svého místopředsedu,“ prohlásil Sobotka s tím, že by mohli být – stejně jako v Senátu – čtyři. Horní komora ale má 81 členů, zatímco Sněmovna dvě stě.

Místo ve vedení chtějí i TOP 09 a ODS

O místopředsednický post hodlá v každém případě usilovat jak TOP 09, tak ODS. Oznámili to straničtí místopředsedové Miroslav Kalousek a Jiří Pospíšil.

Počítá s tím i Úsvit. „Předpokládáme, že budeme mít poměrné zastoupení v orgánech Sněmovny, takže funkce místopředsedy by byla adekvátní,“ řekl Právu Tomio Okamura.

Komunisté ústy své místopředsedkyně Miloslavy Vostré tvrdí, že místopředsedů komory by mohlo být až šest.

Kolik vlastně bude místopředsedů?

Ještě než poslanci budou v tajné volbě hlasovat o jménech, musí se nejdříve domluvit právě na počtu místopředsedů, v čemž může nastat potíž.

V minulém volebním období přišla tehdejší koalice v rámci úspor s návrhem na snížení počtu místopředsedů na tři. Předtím jich bylo pět i šest, byť počet stran nikdy nedosáhl více než pěti. Po rezignaci véčkařů na místopředsednický post vedle šéfky komory zůstali jen dva její zástupci, což se ukázalo často jako složité pro řízení schůzí. Proto nakonec koalice spolu se soc. dem. počet rozšířila na čtyři s tím, že místa obsadila ODS a soc. dem.

Kdo usedne do čela komory, také není jasné. ČSSD připustila, že by to mohl být její zástupce. Podobně bývalá koalice vedle funkce premiéra obsadila i šéfa Sněmovny.

Ve hře je klíčový rozpočtový výbor. Sobotka naznačil, že opozici by mělo patřit vedení kontrolního a bezpečnostního výboru Sněmovny.

Čím se budou vozit

Případné rozšíření počtu místopředsedů budou muset také řešit sněmovní úředníci. Předseda a všichni místopředsedové totiž mají nárok na auto s řidičem. Jde o BMW řady 7.

Sněmovna má nyní k dispozici šest bavoráků, pokud by bylo vedení komory sedmičlenné, pak by její kancelář musela buď zapůjčit, nebo koupit jeden navíc. To pokud by všichni chtěli BMW.

V minulém volebním období totiž Jan Hamáček (ČSSD) jako mladoboleslavský patriot jezdil v superbu.

Reklama

Související témata:

Související články

Sněmovna zestárla a ubylo v ní žen

Nově zvolená Sněmovna bude mít nejstarší složení v historii. Průměrný věk zákonodárců je téměř 50 let. Oproti předchozímu volebnímu období bude v dolní komoře...

DOKUMENT: Přehled výsledků voleb

Předčasné volby skončily hubeným vítězství sociální demokracie, za níž se seřadily hnutí ANO, komunisté, TOP 09, občanští demokraté, hnutí Úsvit a lidovci.

Výběr článků

Načítám