Hlavní obsah

V Ostravě se sešly dvě stovky pravicových radikálů

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Před budovou bývalého sídla OKD na Prokešově náměstí v Ostravě se v sobotu po poledni sešlo na 200 pravicových radikálů na nepovolené demonstraci. Tu městské obvody Moravská Ostrava a Přívoz ve čtvrtek zakázaly. Radikálové se pak přesunuli jinam, vydali se na sídliště v Přívoze, kde žijí Romové. Policejní těžkooděnci je zastavili a jejich skupinu rozdělili na několik menších. Po dvou hodinách akce skončila.

Pochod pravicových radikálůVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

 
Článek

Jeden z radikálů, dvojka na krajské kandidátce DSSS Petr Borna, začal po druhé hodině odpoledne na náměstí číst prohlášení strany. Úředníci a policisté v reakci na to vyzvali účastníky, aby se rozešli s poukazem na to, že akce není povolená.

Poté, co projev skončil, se účastníci vydali do Komenského sadů, kde dostali na protest povolení. Tam po zhruba půl hodině Borna akci oficiálně ukončil a skupinky neonacistů se vydali na sídliště v Přívoze, kde žije značná část Romů.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Pochod radikálů v Ostravě

Povolán byl i vrtulník

Policisté je nenechali dojít ani na konec sadů a pochod zastavili. Nad skupinou radikálů létal vrtulník a neonacisté vykřikují „Čechy Čechům”.

Policisté pak skupinu demonstrantů nechali jít dál směrem k Přívozu, kde ji zastavili. Podařilo se jim ji rozdělit na několik menších hloučků. Během potyček létaly vzduchem i lahve a dělbuchy, ale k velkým nepokojům nedošlo.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Proti radikálům zasahovalo v ulicích Ostravy 250 policistů.

Policisté nakonec obklíčili u Sadu Boženy Němcové na křižovatce Sokolské a Muglinovské skupinu posledních padesáti protestujících a jednoho po druhém legitimovali. Několik jich odvezli na služebnu za účelem zjištění totožnosti.

Ostrava podobné protesty zažila už v září a říjnu, pokaždé se zvrhly v potyčky s policií. Zadrženo bylo asi 80 lidí, 15 policie obvinila z výtržnictví nebo násilí proti úřední osobě.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Zadrženo bylo asi 80 lidí, 15 policie obvinila z výtržnictví nebo násilí proti úřední osobě.

Zasahovalo 250 policistů 

Proti radikálům zasahovalo v ulicích Ostravy 250 policistů. „Výtržnosti byli oproti předešlým podobným akcím, slabší, mám dojem, že byli sami překvapeni, že se jich sešlo tak málo,“ uvedl Krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

V průběhu akce se zranil jeden policista, nikdo z výtržníků zraněn nebyl. „Máme tři poškozená vozidla, zajistili jsme 15 osob, z toho čtyři zadržujeme za trestný čin útoku na policistu se zbraní, zbylí jsou řešení pro přestupek,“ popsal Kužel a dodal, že policisté nyní prošetřují totožnost zadržených.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Policisté je nenechali dojít ani na konec sadů a pochod zastavili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám