Hlavní obsah

Když neuspějeme, měli bychom jít do opozice, tvrdí Pospíšil o roli ODS

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Nebýt za každou cenu u moci a přejít do opozice. Tak by se podle místopředsedy strany a lídra plzeňské kandidátky Jiřího Pospíšila měla zachovat ODS, pokud v parlamentních volbách nedosáhne na dobrý výsledek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

„Jsem osobně přesvědčen, že pokud budeme mít okolo deseti procent, měli bychom se v Poslanecké sněmovně stát autentickou a věcnou opozicí. ODS by měla odolat vábení moci, dát se dohromady a připravit se na komunální volby tak, aby v nich udržela současný počet starostů,“ řekl Právu Pospíšil.

Zároveň odmítl uzavření politického svazku s ČSSD. „Nejsem příznivcem takového řešení. Dostatečně jsme se poučili koalicí s Věcmi veřejnými,“ uvedl s tím, že za obdobný případ Věcí veřejných považuje i hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše. „Chceme, aby politika byla střetem mezi pravicí a levicí. Ne mezi pravicí, levicí a podnikatelskými subjekty,“ dodal Pospíšil.

Osobní referendum

Regionální výsledek v parlamentních volbách Pospíšil považuje za neformální referendum o jeho pozici uvnitř ODS. „Podle síly mandátu se rozhodnu, zda budu znovu kandidovat do vedení ODS a na jakou pozici budu aspirovat,“ řekl. Kromě ambicí nejvyšších tak nevyloučil, že v případě výrazné prohry kandidovat nebude vůbec.

Na krajské úrovni by byl Pospíšil spokojen se ziskem patnácti procent hlasů a alespoň dvou poslaneckých mandátů. Třetí podmínkou je, že ODS musí zvítězit nad TOP 09 a zůstat tak nejsilnější pravicovou stranou v regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám