Hlavní obsah

Zeman: Zdravotnické poplatky porušují listinu základních práv

Právo, ČTK, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman je pro zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví, které podle něj porušují Listinu základních práv a svobod. Řekl to v pondělí krajským zastupitelům při zahájení třídenní návštěvy středních Čech. Středočeský kraj je posledním tuzemským regionem, který úplně nezrušil úhradu regulačních poplatků a dál je zájemcům proplácí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Prezident Miloš Zeman a středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD).

Článek

Listina základních práv a svobod podle Zemana jednoznačně uvádí, že lékařská péče není bezplatná, ale hrazená z výnosů zdravotního pojištění. "To znamená, že lidé, kteří si platí toto pojištění, mají samozřejmě nárok na bezplatnou zdravotní péči," uvedl Zeman. Podle něj listinu zřejmě neporušuje jen poplatek za pobyt v nemocnici, který jde na úhradu nemocniční stravy.

Podle Zemana by se měla současná špatná ekonomická situace některých nemocnic zlepšit tím, že začnou používat špičkové technologie. Za další oblast úspor označil lékovou politiku a změnu úhradové vyhlášky, v níž by se prý měly změnit body týkající se neodkladné péče, za kterou podle Zemana nemocnice dostávají placeno jen 70 procent.

Navíc podle Zemana dostávají nemocnice za stejné zákroky různé množství peněz. "Myslím si, že konvergence těchto plateb by přispěla ke zlepšení finanční situace ve zdravotnictví," dodal Zeman.

Setkal se s Řihákem

Svou třídenní návštěvu Středočeského kraje zahájil Zeman přímo v jeho sídle. V budově krajského úřadu v Praze se setkal s hejtmanem Josefem Řihákem (ČSSD) a zastupiteli. Budova kraje se kvůli tomu změnila v takřka nedobytnou pevnost, kterou od rána hlídaly desítky policistů a členů prezidentovy ochranky, která mu „čistila“ cestu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Prezident Miloš Zeman a středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD), který je po operaci nohy upoután na vozík.

Během setkání s představiteli kraje si hned na začátku rýpl do novinářů a pak se věnoval debatě se zastupiteli.

„Prezident nemá být zavřen na Hradě nebo na lánském zámku, ale má jezdit mezi obyvatele a vnímat jejich názory a ty tlumočit vládě i budoucímu parlamentu. Proto je můj program naplněný setkáními s obyvateli šesti měst,“ uvedl v úvodu Zeman.

Z krajského úřadu prezident zamířil do příbramské nemocnice, která podobně jako další zdravotnická zařízení v kraji loni skončila v červených číslech. Zařízení vykázalo ztrátu 45,8 miliónu korun. Podle vedení hejtmanství je hospodaření oblastních nemocnic ovlivněno tím, že v minulých letech investovaly do rekonstrukcí a vybavení, a nyní musí tyto nákladné investice splácet.

Hejtmanovi daroval lampu

Poté potvrdil, co už řekl v Lidicích během letošní tamní vzpomínky na lidický masakr. „Až budu 28. října udělovat státní vyznamenání, jednou z vyznamenaných bude Marie Uchytilová – autorka památníku lidických dětí. Není zatím vyznamenaná, ač si to zasloužila víc než mnoho jiných vyznamenaných, tak chci tuto chybu napravit,“ uvedl Zeman.

Posléze se dotkl snad všech zásadních problémů z oblasti školství, zdravotnictví, bezpečnosti i dopravy. Zdůraznil například, že je důležité dostavět důležité dopravní tepny.

„Vím o problémech dostavby dálnice D3 a jsem zásadní odpůrce takzvaných občanských iniciativ, které brání výstavbě,“ zmínil prezident a vymezil se také proti ekologickým iniciativám, které brání rozvoji turismu i podnikání v chráněných oblastech a národních parcích nebo ve stavbě jezů na Labi.

Související témata

Foto: Milan Vojtek, Právo

Prezident Miloš Zeman odpovídá na otázky lidí ve Znojmě.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Josef Řihák

Před odjezdem do Příbrami si hejtman s prezidentem vyměnili dary. Prezident dostal koš středočeských potravin a kopii vzácného výtvarného díla Kutnohorské iluminace (výjev z kroniky dokumentující těžbu a zpracování stříbra). Hejtman na oplátku dostal lampu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám