Hlavní obsah

Podpora vládě ČSSD je možná v mezní situaci, řekla Němcová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volební lídr ODS a místopředsedkyně strany Miroslava Němcová ve středu připustila, že v krajní situaci by její strana mohla na dobu určitou podpořit případnou menšinovou vládu ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová

Článek

„V tom vějíři možností teoreticky nelze vyloučit, že by mohla nastat úplně fatální situace. Já tady nemůžu silácky bouchat do stolu a říkat, co všecko neuděláme,“ řekla ve středu Němcová v České televizi.

„Může nastat tak vážná situace, kdy si řeknete, že v tu chvíli je nutno udělat třeba i takovýhle mezní krok. Ale nepřemýšlela jsem nad ním, ani nad nějakými podmínkami, pro které bychom byli schopni to udělat,“ dodala.

Také je možná většinová koalice, ale to se mi nezdá z toho důvodu, jak daleko máme k sobě programově

Němcová výslovně vyloučila možnost zopakovat opoziční smlouvu s ČSSD, což odpovídá i postoji soc. dem., která vylučuje koalice s ODS i s TOP 09.

Dodala, že by podpora ODS mohla být pouze v omezeném období menšinové vlády. „Pokud by se něco tak výjimečného stalo, tak bychom tu vládu mohli podpořit jedině na velmi limitovanou dobu, s tím, že bychom si řekli, za jakých okolností, na jak dlouho a kdy by musely být předčasné volby,“ podotkla Němcová.

„Také je možná většinová koalice, ale to se mi nezdá z toho důvodu, jak daleko máme k sobě programově,“ dodala.

Na otázku, zda by důvodem podpory kabinetu ČSSD mohla být možnost, že jinak by se mohla na vládnutí podílet KSČM, Němcová odpověděla: „V žádném případě si nepřeji, aby komunisté vstoupili do vlády, ale musím vidět realitu, jak socialisté s nimi spolupracují v krajích a tak trochu si otestovali odolnost české veřejnosti.“

Související témata

Foto: Milan Malíček, Právo

Volební lídryně ODS Miroslava Němcová

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předvolební billboard ČSSD

Podle svých slov neví, co by podpora čisté soc. dem. vlády znamenala pro ODS a její voliče. „Myslím, že bychom je v žádném případě nepřesvědčili, že děláme dobře,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám