Hlavní obsah

Důvěra v Poslaneckou sněmovnu je nejnižší v historii

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tři týdny před volbami do Poslanecké sněmovny věřila této instituci jen pětina občanů, což je nejnižší číslo od roku 1994, kdy měření začala. Ve Sněmovně nyní nezasedají žádní poslanci. Naopak nejvyšší důvěře se mezi hlavními politickými institucemi těší prezident republiky, vyjádřilo mu ji 60 procent dotázaných v rámci šetření agentury STEM.

Foto: Petr Horník, Právo

Do sněmovních lavic brzy usednou noví poslanci.

Článek

„Z nejvyšších politických institucí naši občané stále nejčastěji věří prezidentu republiky. Nižší, ale mírně stoupající důvěru (nyní zhruba třetiny populace) má Senát, zatímco důvěra v Poslaneckou sněmovnu dlouhodobě klesá a bezprostředně po svém rozpuštění se dostala na 20 %, což je historicky nejnižší úroveň,“ konstatovala agentura, která průzkumy na toto téma provádí od roku 1994.

Důvěřujete následujícím institucím? (v procentech)
určitě anospíše anospíše neurčitě ne
Prezident republiky16442614
Poslanecká sněmovny2184931
Senát4294225
Vláda ČR3254230

Co se týče důvěry v prezidenta, z dlouhodobého hlediska byla relativně stabilní, výrazně ale poklesla v závěru prezidentského období Václava Klause, který před odchodem z úřadu vyhlásil kritizovanou amnestii. Po nástupu Miloše Zemana opět důvěra vzrostla.

Naopak důvěra v kabinet po pádu Nečasovy vlády a nástupu Jiřího Rusnoka stoupla na 28 procent.

„Změny v obsazení nejvyšších politických institucí v poslední době vedly k celkovému nárůstu důvěry u lidí levicově orientovaných a k poklesu u těch, kteří se řadí k pravici,“ dodali autoři průzkumu, který se uskutečnil na přelomu srpna a září.

Reklama

Výběr článků

Načítám