Hlavní obsah

Poslední vojáci z afghánského Vardaku se vrátili do ČR

Praha

Do Česka se v sobotu vrátilo posledních 38 českých vojáků z afghánské provincie Vardak. Jednalo se o členy vojenského poradního týmu MAT, který pomáhal afghánské armádě při plánování a řízení protipovstaleckých operací. Vardak je jednou z nejnebezpečnějších oblastí Afghánistánu.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci ve Vardaku.

Článek

Češi ve Vardaku působili téměř tři roky. Domů přiletěla po 15:00 zbylá část z celkem 59členné 1. jednotky MAT, která působila ve Vardaku od dubna. Během těch několika měsíců museli členové jednotky čelit zhruba pěti stovkám bezpečnostních incidentů.

"Prioritně se jednalo o napadání koaličních jednotek a afghánských bezpečnostních složek ANSF střelbou z ručních zbraní, pokládáním nástražných výbušných systémů na stěžejní komunikaci vedoucí přes provincii Vardak z Kábulu do Kandaháru a útoky nepřímou střelbou na koaliční základny a základny ANSF," uvedl velitel jednotky Jan Zezula.

Vojáci ošetřili 100 bojových zranění 

Češi se podle armády podíleli s afghánskými a americkými partnery na více než 70 bezpečnostních operacích zaměřených na odstranění povstaleckých skupin a zajištění bezpečného pohybu po páteřní silnici v regionu. Kromě toho čeští vojáci pomáhali afghánským bezpečnostním složkám s plánováním a řízením několika dlouhodobých bezpečnostních operací, zajišťovali odborné kurzy pro afghánské vojáky na pozicích řidičů a obsluh minometů nebo ošetřili přes 100 bojových zranění afghánských vojáků.

Koaliční vojáci, včetně Čechů, se z Afghánistánu postupně stahují, protože v příštím roce by odpovědnost za bezpečnost státu měly převzít afghánské vládní síly. Už na konci září například čeští vojáci ukončili po pěti letech působení v provincii Lógar, kde byl po skončení činnosti Provinčního rekonstrukčního týmu ještě vojenský poradní tým MAT Logar.

"Do České republiky se budou poslední vojáci z této jednotky vracet v polovině října. Po jejich návratu budou čeští vojáci působit v Afghánistánu již jen na dvou místech, a to v Kábulu a Bagramu," uvedla mluvčí Generálního štábu české armády Jana Růžičková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám