Hlavní obsah

Čechů spokojených se členstvím v EU ubylo, zjistil průzkum

Praha

Se členstvím Česka v Evropské unii je spokojeno 41 procent lidí. To je stejně jako loni v dubnu nejnižší počet od vstupu země do unie v roce 2004. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury STEM, provedeného na přelomu srpna a září.

Foto: Petr Horník, Právo

Vyvěsení vlajky EU na Pražském Hradě. Na snímku prezident Miloš Zaman a předseda evropské komise Jose Manuel Barroso

Článek

Ukazuje se tak, že nárůst míry spokojenosti na 48 procent letos v dubnu byl jen přechodný. Dvě třetiny Čechů se nicméně cítí být Evropany. Počet těchto lidí se od roku 2011 nijak výrazně nezměnil.

Relativně nízké míře spokojenosti s integrací ČR do EU podle průzkumu odpovídá hodnocení současného vývoje v této instituci. Směřování EU považuje za správné třetina Čechů. Do roku 2010 se bylo podobně smýšlejících mírně nad 50 procent. Vůbec nejméně jich bylo ale loni v září, a to 25 procent.

Pětapadesát procent občanů si zároveň myslí, že EU ohrožuje české národní zájmy, a podle 49 procent jsou české zájmy v rozporu s těmi evropskými. V porovnání s rokem 2009 skepticky smýšlejících v obou případech přibylo.

S členstvím v EU jsou častěji spokojeni vysokoškoláci, studenti, podnikatelé, živnostníci a lidé z domácností s dobrou finanční situací. Z hlediska politických preferencí se na stranu EU častěji staví příznivci TOP 09 a ODS. Naopak stoupenci KSČM, ČSSD a Strany práv občanů - zemanovci jsou kritičtější. Mezi zemanovci je přesto poměrně vysoký podíl lidí spokojených s členstvím země v EU.

Anketa

Jste spokojeni s členstvím ČR v EU?
ano
21,6 %
ne
78,4 %
Celkem hlasovalo 7619 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám