Hlavní obsah

Pětina lidí neví koho volit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pětina občanů ani necelý měsíc před volbami neví, komu dá svůj hlas. Jako nejčastější důvod uvádějí, že se o volby ještě nezajímali. Mnozí to zdůvodňují i obecným zklamáním, nedůvěrou v politiky a rezignací. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Celkem 20 procent dotázaných uvedlo v zářijovém šetření, že ještě neví, komu dají hlas. Třetina z nerozhodnutých je však odhodlána k volbám jít, třetina váhá.

Téměř polovina nyní nerozhodnutých voličů se přitom posledních voleb do Sněmovny v roce 2010 zúčastnila, další desetina neměla tehdy volební právo.

U těch, kteří před třemi roky volili, měly nejsilnější zastoupení strany pozdější vládní koalice. ODS zvolilo 12 procent nyní nerozhodnutých občanů, dalších devět procent dalo hlas TOP 09 a sedm procent Věcem veřejným. ČSSD zvolilo sedm procent nerozhodnutých.

Nad tím, koho volit, se nyní častěji zamýšlejí lidé do 44 let a ženy. Z hlediska politických preferencí jsou mezi váhajícími spíš lidé řadící se k politickému středu a umírněné pravici.

Anketa

Víte, koho budete volit?
Ano, jsem rozhodnut/a.
58,9 %
Ne, ještě se rozhodnu
27,9 %
Volit nepůjdu.
13,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26701 čtenářů.

Reklama

Související články

Zaorálek: Politický systém je v troskách

Současná politická situace v České republice je podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka tragická. Uvedl to v nedělní debatě televize Prima. Vymezil se...

Po volbách bude JUDr. bílou vránou

V českých poslaneckých sněmovnách byl od roku 2002 nanejvýš jeden z osmi poslanců právník. Kvalita zákonů, které odsud odcházely, tomu bohužel často...

Němcová odmítla spolupráci s ANO

Lídryně ODS Miroslava Němcová v pondělí rázně odmítla jakoukoliv povolební spolupráci s hnutím ANO miliardáře Andreje Babiše, i s uskupeními Úsvit, Hlavu...

Výběr článků

Načítám