Hlavní obsah

Zaorálek: Politický systém je v troskách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Současná politická situace v České republice je podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka tragická. Uvedl to v nedělní debatě televize Prima. Vymezil se především vůči ODS a jejímu bývalému předsedovi Petru Nečasovi. Zaorálek zároveň prohlásil, že by uvítal, kdyby případným koaličním partnerem soc. dem. byli po předčasných volbách lidovci.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

„Přál bych si, aby KDU-ČSL byla koaliční partner,“ uvedl Zaorálek v debatě, kde se sešel právě s šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem. Ten prohlásil, že několik let mimo Poslaneckou sněmovnu jeho straně prospělo, protože v ní zůstalo jakési zdravé jádro. KDU-ČSL ve volbách v roce 2010 nezískala žádný poslanecký mandát.

Oba politici se shodli, že říjnové volby by měly přinést změnu politického stylu. „České politice chybí konsenzus,“ uvedl Bělobrádek. Oba se shodli, že způsob prosazování zákonů, kdy proti sobě stojí vládní strany a opozice by se měl změnit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek na čtvrteční tiskové konferenci.

Podle Zaorálka je současný politický systém v České republice v troskách. „Politická krize je obrovská,“ řekl Zaorálek. Připomněl konec premiéra Petra Nečase, který rezignoval v polovině června na funkce předsedy vlády i ODS kvůli aféře jeho blízké spolupracovnice a partnerky Jany Nečasové (dříve Nagyové).

Bělobrádek: Služebního zákona se všichni bojí

Oba politici se také shodli, že je potřeba schválit služební zákon pro státní úředníky. Podle Bělobrádka se parlamentní strany jeho schválení bály, protože by přinesl větší transparentnost.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Nová norma by měla nahradit zákon o státní službě z roku 2002, jehož účinnost byla na konci roku 2011 popáté odložena. Dosavadní snahy normu prosadit ale vždy ztroskotaly kvůli výhradám jednotlivých stran. A kritikou na jeho poslední verze nešetřili v neděli ani oba politici. ČR je jedinou zemí v Evropské unii, která podobnou normu nemá.

Reklama

Výběr článků

Načítám