Hlavní obsah

Pětina lidí neví koho volit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pětina občanů ani necelý měsíc před volbami neví, komu dá svůj hlas. Jako nejčastější důvod uvádějí, že se o volby ještě nezajímali. Mnozí to zdůvodňují i obecným zklamáním, nedůvěrou v politiky a rezignací. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

Celkem 20 procent dotázaných uvedlo v zářijovém šetření, že ještě neví, komu dají hlas. Třetina z nerozhodnutých je však odhodlána k volbám jít, třetina váhá.

Téměř polovina nyní nerozhodnutých voličů se přitom posledních voleb do Sněmovny v roce 2010 zúčastnila, další desetina neměla tehdy volební právo.

U těch, kteří před třemi roky volili, měly nejsilnější zastoupení strany pozdější vládní koalice. ODS zvolilo 12 procent nyní nerozhodnutých občanů, dalších devět procent dalo hlas TOP 09 a sedm procent Věcem veřejným. ČSSD zvolilo sedm procent nerozhodnutých.

Nad tím, koho volit, se nyní častěji zamýšlejí lidé do 44 let a ženy. Z hlediska politických preferencí jsou mezi váhajícími spíš lidé řadící se k politickému středu a umírněné pravici.

Anketa

Víte, koho budete volit?
Ano, jsem rozhodnut/a.
58,9 %
Ne, ještě se rozhodnu
27,9 %
Volit nepůjdu.
13,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26701 čtenářů.

Reklama

Související články

Zaorálek: Politický systém je v troskách

Současná politická situace v České republice je podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka tragická. Uvedl to v nedělní debatě televize Prima. Vymezil se...

Po volbách bude JUDr. bílou vránou

V českých poslaneckých sněmovnách byl od roku 2002 nanejvýš jeden z osmi poslanců právník. Kvalita zákonů, které odsud odcházely, tomu bohužel často...

Němcová odmítla spolupráci s ANO

Lídryně ODS Miroslava Němcová v pondělí rázně odmítla jakoukoliv povolební spolupráci s hnutím ANO miliardáře Andreje Babiše, i s uskupeními Úsvit, Hlavu...

Voličské průkazy budou mít vodoznak

Ministerstvo vnitra se rozhodlo přitvrdit při organizaci voleb. Resort chystá nové voličské průkazy. Budou, stejně jako třeba bankovky, kolky či identifikační...

Výběr článků

Načítám