Hlavní obsah

Topolánkova pravá ruka končí v ODS, kandiduje za Hlavu vzhůru

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská zastupitelka za ODS a bývalá blízká spolupracovnice expremiéra Mirka Topolánka Gabriela Kloudová v úterý večer oznámila svůj odchod z ODS. Její jméno ale už od minulého týdne figuruje na pražské kandidátce volebního bloku Hlavu vzhůru, kde kandiduje ze čtvrtého místa.

Foto: Archiv, Právo

Gabriela Kloudová

Článek

Kloudová zveřejnila na svém Facebooku obsáhlé prohlášení, ve kterém viní ODS z toho, že se stala „direktivně řízenou stranou“. Podle ní tento směr započal s předsedováním Petra Nečase, kterého z čela ODS v červnu sesadil skandál jeho nynější manželky Jany Nagyové.

„Jsem přesvědčena, že do dnešního stavu se ODS dostala zejména vinou pošlapávání pravidel vnitrostranické demokracie, vinou rezignace na vlastní program a dlouhodobě zastávané hodnoty, vinou ignorování slibů voličům a legitimních zájmů kmenových voličských skupin. Tři roky jsem se pokoušela spolu s ostatními stejně smýšlejícími proti těmto fatálním selháním politiky ODS bojovat,“ píše Kloudová. Ta se minulý týden objevila i na zahájení volební kampaně Hlavu vzhůru, kam přišel blok podpořit exprezident Václav Klaus.

Kloudová napadá i současné vedení ODS

Současná garnitura ODS, reprezentovaná Miroslavou Němcovou a šéfem pražské ODS Bohuslavem Svobodou, podle Kloudové „nehodlá vyvodit svou osobní zodpovědnost za zdevastování značky ODS. Naopak ostrakizuje úspěšné politiky strany, nedemokratickým způsobem vylučuje ze strany a ruší celá oblastní sdružení a nepouští na kandidátky ty, kteří nejsou jejich spoluviníky, a mohli by je proto ve volbách ohrozit“, napsala Kloudová.

„Tento smutný vývoj korunuje skandální podezření, že pražský magistrát v čele s Bohuslavem Svobodou nechal za veřejné peníze nelegálně sledovat nepohodlné členy ODS. Velice podobný skandál přitom vedl k pádu Nečasovy vlády,“ rozvíjí Kloudová spekulace, podle kterých si pražský magistrát najal detektivní agenturu Pinkerton, aby sledovala některé politiky ODS. Bohuslav Svoboda už dříve tyto spekulace popřel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Gabriela Kloudová, Mirek Topolánek a Jana Bartošová

Kloudová se podle kuloárních informací sešla v Poslanecké sněmovně v restauraci s bývalými členy ODS Tomášem Úlehlou a Janem Floriánem předtím, než oznámili, že nebudou aktivně hlasovat pro nedůvěru vládě Jiřího Rusnoka. Oba byli posléze vyloučeni z poslaneckého klubu ODS a Úlehla i ze strany. Florián z ODS odešel sám.

Za Hlavu vzhůru kandidují i další bývalí politici ODS: jedničkou v jižních Čechách je exposlanec Michal Doktor, v Praze vede kandidátku starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík, který byl zastupitelem za ODS, na třetím místě je starosta Prahy 4 Pavel Caldr, jehož buňku před časem zrušila výkonná rada ODS. Exposlanec Úlehla je na prvním místě kandidátky na Zlínsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám