Hlavní obsah

Výstava láká na stovky druhů hub i obří hřib smrkový

Na výstavě téměř 300 druhů hub, která je k vidění v centru Přerova, ukáže, je k vidění i ojedinělý exemplář hřibu smrkového vážící více než 1,5 kilogramu. Mykologové navíc výstavku dále rozšiřují, takže počet exponátů, mezi nimiž jsou jak jedlé, tak jedovaté houby, dále narůstá.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Některé houby jsou naaranžované v přirozeném prostředí.

Článek

"Máme tady 276 druhů hub, ale stále přibývají. Někteří kolegové dojeli až dnes (v pátek) a houby ještě dovážejí, 300 druhů tady nakonec určitě bude," řekl předseda přerovského mykologického klubu Milan Plášek. Odborníci donesli na výstavu nejen jedlé houby, ale i ty jedovaté. "Jsou tady muchomůrky zelené, ale i citronové a tygrované. Děti si tak mohou houby pořádně prohlédnout, aby si je v lesích nespletly," doplnil Plášek.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Vystavené exempláře

Mykologové na výstavu dovezli i dřevokazný, metr dlouhý rezavec duhový či zajímavé korálovce a hvězdovky. Jde o houby, které jsou v lesích běžně k vidění, ale lidé si je mezi houby ani nezařadí. Výstava představuje také velký počet druhů holubinek či ryzců, pozornost přitahovaly také kotrče.

Vše nasbírali v okolí Přerova

Sbírat začali přerovští mykologové ve čtvrtek. Do lesů vyrazili v pěti autech. "Je to okruh tak do 50 kilometrů od Přerova, chceme, aby to byly houby z širokého okolí," řekl předseda klubu. Návštěvníci výstavy si tak mohou udělat i obrázek o tom, co v lesích v nejbližším okolí nyní roste.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Předseda Mykologického klubu Přerov Milan Plášek upravuje aranžované mochomůrky.

Výstavu hned po otevření oblehla stovka školáků. Expozice a přítomnost odborníků přilákala pozornost i dospělých. "Donesli jsme sem houbu, kterou jsme našli ve čtvrtek v lesích u Čekyně a doma se poté hádali, co je to za druh. Nakonec nás tady rozsekli odborníci, sázku jsem vyhrála," řekla Alena Novotná. Mykologové budou se svou poradnou houbařům k dispozici až do sobotního odpoledne, kdy výstava končí. Vystavené kousky však už podle pořadatelů do gulášů nepůjdou.

Objevují se i unikáty

Výstava přerovských mykologů se koná jednou ročně, na podzim, kdy je největší úroda. Houby však v lesích hledají po celý rok. Z letošního srpna mají na kontě unikátní nález houby, která se dosud v České republice neobjevila. Šlo o suchohřib, který byl poprvé popsán před šesti lety v Itálii a našel se také ve Španělsku a v Anglii.

Mykologové jej našli u Tovačova, šlo přitom o nejbohatší lokalitu na světě. Před deseti lety se jim podařilo najít i houbu, která se vyskytla poprvé na světě. Rostla v Hostýnských vrších a dostala název slzečník papouščí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám