Hlavní obsah

Fischer předložil vládě rozpočet se schodkem 112 miliard

Praha
Aktualizováno

Ministr financí v demisi Jan Fischer předložil ve středu vládě návrh nového rozpočtu, který počítá se schodkem ve výši 112 miliard korun. Původně měl být přitom deficit o dvě miliardy nižší. Fischer ale slíbil, že tříprocentní hranice deficitu veřejných financí nebude překročena.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer

Článek

Fischer tento schodek připustil už v neděli v České televizi. "Nemusí to (110 miliard korun) být konečné číslo. Pro mě jediné konečné číslo, mantra, jsou tři procenta podílu deficitu na HDP, což nesmí být překročeno," řekl Fischer s tím, že taková hranice leží za 113 miliardami korun. "112 miliard se nám tam tedy těsně vejde," upřesnil. [celá zpráva]

Vláda podle Fischera v rozpočtu počítá s růstem ekonomiky o 1,3 procenta, zatímco původně předpokládala růst o 0,8 procenta. Na daňových výnosech to znamená zhruba čtyři nebo pět miliard korun navíc.

Fischer také ve středu uvedl, že v návrhu rozpočtu počítá například s navýšením plateb pro státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun, tedy proti původnímu plánu o miliardu více, aniž se to dotkne deficitu rozpočtu. Návrh rovněž počítá s navýšením mzdových prostředků ve státní správě o dvě procenta. Další příjmy plynou z vyššího odhadu inkasa z aukce kmitočtů či z víz od ministerstva zahraničí.

Vláda bude schvalovat návrh rozpočtu příští týden po pátečním jednání tripartity. Do Poslanecké sněmovny, která je však nyní rozpuštěna, musí kabinet rozpočet dodat do konce září. Rozpočet ještě může výrazně upravit Sněmovna a vláda, které vzejdou z říjnových předčasných voleb. Nová Sněmovna se bude návrhem zabývat nejdřív 26. listopadu, kdy ji čeká první schůze po předčasných volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám