Hlavní obsah

Úder v Sýrii by nic nevyřešil, shodují se Rusnok se Zemanem

Premiér Jiří Rusnok ani prezident Miloš Zeman nejsou nakloněni vojenskému zásahu v Sýrii. Předseda vlády připomněl, že případný úder by patrně neměl právní legitimitu. Již ve středu deklarovala odměřený postoj k možnému útoku i česká diplomacie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jiří Rusnok

Článek

"Jsem si jist, že zdaleka ne celá Severoatlantická aliance žádá tento útok. Neopírá se o žádný právní základ," řekl premiér novinářům během své návštěvy Moravskoslezského kraje. Předseda odstupující vlády připomněl i poslední prohlášení českého ministerstva zahraniční, které vyjádřilo pochybnosti nad přínosem vojenské akce pro pozitivní řešení syrského konfliktu.

To není žádná válka mezi dobrem a zlem, ale válka mezi dvěma zly
prezident Miloš Zeman o konfliktu v Sýrii

"Pro nás je Sýrie zemí velmi citlivou, máme s ní dlouholeté vztahy, ten konflikt nás netěší, ale nevěříme příliš tomu, že by tato ojedinělá akce mohla něco vyřešit. Naše skepse trvá," řekl ministerský předseda.

Podle Zemana by vojenská operace nebyla přiměřená. "Myslím si, že v Sýrii je na jedné straně sekulární diktátor a na druhé straně náboženští fanatici vedení Al-Káidou, a z tohoto důvodu nevidím vojenský zásah v Sýrii jako přiměřený, protože to není žádná válka mezi dobrem a zlem, ale válka mezi dvěma zly," řekl ve čtvrtek Zeman.

Česká ambasáda stále funguje

Rusnok připomněl, že Česká republika je jednou z mála aliančních zemí, která má i nadále otevřený zastupitelský úřad v Damašku a působí v oblasti aktivně i pro své spojence.

Proti možnému úderu se vyslovil i Institut Václava Klause. Možný útok přirovnal k bombardování NATO v bývalé Jugoslávii v roce 1995. "Metody, použité v Bosně, přinesou stejně neblahé ovoce i v Sýrii. Dlouhodobě budeme poškozeni všichni, protože hrozící krize bude mít dopady globální," uvedl ředitel institutu Jiří Weigl.

Odmítavě se k zásahu staví i sociální demokracie.

Sýrie se připravuje na ohlašovaný útok, který má potrestat její vládu za údajné nasazení chemických zbraní. Americký prezident Barack Obama sice řekl, že chemický útok provedla syrská vláda, o odvetné akci ale prý nerozhodl. Okolnosti útoku na místě potřetí prověřuje OSN. Proti zásahu jsou Rusko nebo Čína.

Reklama

Související témata:

Související články

Zásah v Sýrii brzdí strach z Íránu

Obavy z útoku na Sýrii umocňuje také strach z Íránu, který je jejím nejbližším spojencem. Teherán opakovaně varoval Spojené státy, aby nepřekračovaly meze,...

Výběr článků

Načítám