Hlavní obsah

Praha preferuje mírové řešení syrského konfliktu

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) vyjádřilo ve středu znepokojení nad možným použitím chemických zbraní v Sýrii a odsoudilo jej. Opatrně se však vyjádřilo k případnému vojenskému zásahu. Za jediné řešení konfliktu považuje diplomacii.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Sídlo ministerstva zahraničí

Článek

„Ministerstvo zahraničních věcí ČR je znepokojeno zprávami o nasazení chemických látek. Považujeme užití chemických zbraní za nepřípustné a v přímém rozporu s platnými mezinárodními úmluvami bez ohledu na totožnost pachatele a okolnosti útoku,“ uvedlo ve svém prohlášení MZV. Za klíčové považuje, aby inspekční tým měl všechny podmínky pro vyšetření události.

Opatrně se však vyjádřilo k možnému vojenskému zásahu v Sýrii, o kterém mluví Spojené státy, Velká Británie a Francie.

Vzhledem k panujícím spekulacím o možnosti mezinárodního vojenského zásahu proti ozbrojeným silám či objektům syrského státu Česká republika znovu připomíná, že nadále považuje za jediné účinné řešení vnitrosyrského konfliktu řešení diplomatické a mírové – tj. brzkou dohodu obou stran na příměří a zahájení jednání o politické transformaci země.

Stanovisko ČR je tak podobné polskému. Varšava nepředpokládá, že by se podílela na případné vojenské akci v Sýrii. Ozbrojený zásah podle ní nemůže přinést požadované výsledky a ukončit krizi. [celá zpráva]

České ministerstvo zahraničí dále upozornilo, že situace v Sýrii je „značně nepřehledná a dynamicky se vyvíjí ze dne na den“. Proto se snaží získat veškeré možné informace, které podrobuje ověřování a kritické analýze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám