Hlavní obsah

Ať lidé rozhodnou o zrušení církevních restitucí v referendu, navrhne KSČM

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunisté plánují, že po předčasných volbách do Sněmovny navrhnou uspořádání referenda, ve kterém by se lidé vyjádřili k otázce, zda má nadále platit zákon o církevních restitucích, na základě kterých je navracen majetek.

Foto: Archiv, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„KSČM, je vzhledem k tomu, jaký je trvalý odpor k tomuto zákonu, proto, aby se o jeho platnosti vyhlásilo referendum,“ řekl ve středu Novinkám šéf komunistů Vojtěch Filip.

Domnívá se, že po takovém kroku bude volat i veřejnost. A to poté, co lidé zažijí konkrétní situace, kdy bude majetek církvím navrácen.

„Budou zkušenosti s tím, co se bude vydávat, jako s tím budou problémy,“ poznamenal.

Filip naznačil i taktiku, jakou chce jeho strana tlačit na ostatní levicové strany, aby na referendum přistoupily. „Věřím, že všichni, kdo stojí o přímou demokracii, to podpoří,“ prohlásil.

ČSSD se referendu nebrání

Soc. dem. se uspořádání referenda nebrání, ale vzhledem k časové náročnosti příprav tohoto kroku by raději napřela síly na zásadní změnu samotného zákona. Jde jak o výši finanční kompenzace, tak i o rozsah vydávaného majetku.

Související témata

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Filip

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

„Referendu se nebráníme, ale rychlejší a efektivnější je změna samotného zákona. Pokud budeme mít sílu na prosazení referenda, tak nic nebrání tomu, abychom změnou zákona mnohem dříve restituce výrazně redukovali,“ řekl Novinkám šéf poslanců soc. dem. Jeroným Tejc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám