Hlavní obsah

Pražská ČSSD vyzvala Sobotku, ať ji vede do voleb

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský výkonný výbor (KVV) pražské soc. dem. v pondělí podle informací Novinek přijal jednomyslně usnesení, ve kterém vyzval stranického šéfa Bohuslava Sobotku, aby místo na jižní Moravě vedl kandidátku pro předčasné volby v hlavním městě. Sobotka takové řešení odmítá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„KVV v usnesení vyzvalo stranického lídra Bohuslava Sobotku, aby zvážil svoji kandidaturu v Praze, vzhledem k tomu, že v hlavním městě kandidují předsedové ostatních politických stran,“ řekl v pondělí večer po jednání KVV Novinkám jeden z jeho členů.

Sobotka se už přitom nechal slyšet, že chce kandidovat tradičně na jižní Moravě. „Předpokládám, že budu kandidovat ve svém tradičním volebním obvodu, který zastupuji v Poslanecké sněmovně v tomto volebním období. To znamená, vedl bych kandidátku soc. dem. na jižní Moravě. Dvakrát se mi tam už podařilo vyhrát volby do Poslanecké sněmovny,“ řekl pro sobotní Právo. [celá zpráva]

Sobotka do Prahy nechce

V pondělí Sobotka potvrdil, že chce zůstat v čele kandidátky v Jihomoravském kraji, Praha ho neláká. „Přirozeně mě zájem těší, ale už jsem rozhodnut, že budu kandidovat ve svém tradičním regionu, a to je Jihomoravský kraj,“ řekl Sobotka v pondělí Novinkám.

V debatě na pražském KVV se hovořilo i o možnosti, že by se lídrem v Praze mohl stát šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil nebo šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Právě Tejc v pondělí uvedl, že chápe snahu pražské organizace, aby za ni Sobotka kandidoval. Vyzdvihl, že v Praze kandidují šéfové stran. A poukázal na to, že v hlavním městě je pro Sobotku výzvou pevná pozice šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga.

„Předseda strany má právo si vybrat kraj, kde bude kandidovat. Na druhou stranu, Praha je samozřejmě velmi významným, nejen symbolickým bojištěm. Úspěch soc. dem. se bude odvíjet od úspěchu v Praze. Proto je určitě v zájmu ČSSD, aby zde za ni kandidovala silná osobnost, kterou bezesporu předseda strany je. Naprosto rozumím pražské soc. dem., že s tímto návrhem přišla,“ sdělil Tejc Novinkám.

Na jihu Moravy je tlačenice

Taktizování v Praze je součástí boje křídel v rámci ČSSD. Na jižní Moravě by totiž měli na druhé a třetí příčce kandidovat první místopředseda strany Michal Hašek a právě Tejc, kteří nepatří k Sobotkovu táboru. Lze očekávat, že nyní vypukne boj, koho odsunout do Prahy, kde jsou šance soc. dem. nižší než na jižní Moravě.

Pražská ČSSD si nechá nyní čas na definitivní ortel, kdo ji povede do předčasných voleb. Se jménem nepřijde na páteční jednání stranického předsednictva, které má lídry kandidátek schvalovat. S verdiktem počká až na rozpuštění Sněmovny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám