Hlavní obsah

Rebel Florián odchází z ODS: Je to nedemokratická strana

Novinky, Jiří Ovčáček

Poslanec Jan Florián, který ve středu rozbil koaliční stojedničku a nakonec nehlasoval proti vládě Jiřího Rusnoka, se rozhodl ukončit členství v ODS. Uvedl to v prohlášení, které mají Novinky k dispozici. Už ve středu večer byl kvůli svému postoji ke kabinetu vyloučen z poslaneckého klubu občanských demokratů. Podle Floriána se ODS pod vedením Petra Nečase stala nedemokratickou stranou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Úlehla (vlevo) a Jan Florián

Článek

„Po zralé úvaze jsem se dnes ráno rozhodl po dlouhých letech ukončit členství v Občanské demokratické straně,“ sdělil Florián v tiskovém prohlášení. Svůj krok odůvodnil tím, že éra suverénní a sebevědomé pravicové strany podle něj skončila. Za Nečase podle Floriána vypukla v ODS diktatura.

„ODS se pod vedením Petra Nečase stala nedemokratickou stranou, popírající ideové názory členské základny, začala zavádět diktaturní praktiky a v mnoha případech, pokud již argumenty nestačily, také účelově kriminalizovat vlastní členy strany, úspěšné starosty, komunální politiky, zastupitele, kteří jsou nebo spíše byli krví ODS,“ uvedl poslanec.

Pustil se nejen do Nečase, ale do i bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody. Společně s někdejším šéfem ODS podle Floriána zavedl „kriminalizaci politiky a popírání názorových proudů, brutální porušování pravidel a stanov v ODS“. Důsledkem je podle poslance absolutní rozklad v ODS.

Za zlom označil Florián poslední kongres ODS. „Delegáti přijali usnesení, které nařizovalo poslancům, aby hlasovali pro zvýšení daní. Měl jsem ale již tehdy pocit, že s ODS, která vždy prosazovala právě nízké daně a podporu ekonomiky, není něco v pořádku. Také jsem na tento jev několikrát upozorňoval, bohužel marně,“ podotkl.

Florián v prohlášení poděkoval dvěma bývalým předsedům ODS za báječná léta. „Děkuji svým přátelům a kamarádům, které jsem měl možnost kvůli ODS poznat. Vážím si toho! Jmenovitě děkuji Václavu Klausovi a Mirkovi Topolánkovi za báječná léta ve staré dobré ODS,“ uvedl.

Kromě Floriána nehlasovali z řad bývalé vládní koalice proti Rusnokově vládě ještě Tomáš Úlehla (ODS) a Karolína Peake (LIDEM).

Reklama

Výběr článků

Načítám