Hlavní obsah

Na ministerstvu zahraničí padají hlavy

Generální sekretář ministerstva zahraničí Jaromír Plíšek a vrchní ředitelka sekce ministra Kateřina Weissová končí na ministerstvu zahraničí. Odvolal je nový šéf resortu Jan Kohout, potvrdila v úterý mluvčí ministerstva Johana Grohová.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zahraničí Jan Kohout

Článek

Funkci za Weissovou, šéfku kabinetu předchozího ministra Karla Schwarzenberga (TOP 09), dočasně přebral první náměstek ministra Jiří Schneider. Weissová nastoupila spolu se Schwarzenbergem. Spekulovalo se o tom, že by mohla být v budoucnu velvyslankyní v Británii, to je ale nyní nepravděpodobné.

Pozice generálního sekretáře zůstává zatím prázdná. Plíšek měl podle původních plánů Schwarzenberga vyjet na Slovensko jako velvyslanec. Tam ale prezident prosazuje manželku bývalé hlavy státu Livii Klausovou. Předseda úřednické vlády Jiří Rusnok už dal najevo, že s tímto jménem problém nemá. Podle všeho má podobný názor i Kohout, takže Plíškovy šance už jsou zřejmě téměř nulové.

O tom, že by Weissová a Plíšek mohli být odvoláni, informovalo Právo již minulý týden. Kohout uvedl, že bude měnit nejbližší spolupracovníky. Plíška i Weissovou si přivedl na ministerstvo právě Schwarzenberg. [celá zpráva]

Na pozicích náměstků ministra zahraničí zatím zůstávají diplomat Schneider, bývalý poslanec ODS Tomáš Dub a diplomatka Veronika Kuchyňová Šmigolová, kterou Schwarzenberg jako ministr v demisi jmenoval do funkce náměstkyně 1. července.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám