Hlavní obsah

Měl se stát velvyslancem na Slovensku, Kohout ho teď nechce ani v diplomacii

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl se stát velvyslancem na Slovensku, ale v diplomacii záhy skončí úplně. Řeč je o kariérním diplomatovi a generálním sekretáři ministerstva zahraničí Jaromíru Plíškovi. Jeho osud je totiž podle zdroje Práva výměnou Jana Kohouta za Karla Schwarzenberga (TOP 09) zpečetěn.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Jaromír Plíšek

Článek

„Na ministerstvu zahraničí skončí Plíšek i dosavadní šéfka kabinetu ministra Kateřina Weissová. Dá se říci, že ti, co přišli do diplomacie se Schwarzenbergem jako celek, z ní jako celek také odejdou,“ řekl Právu diplomatický zdroj.

Plíšek se přitom měl stát ambasadorem na Slovensku, ale proti jeho jmenování se postavil prezident Miloš Zeman. Do Bratislavy hlava státu naopak prosazuje bývalou první dámu Livii Klausovou, proti níž nemá námitky ani premiér Jiří Rusnok.

Spor mezi Schwarzenbergem a Zemanem na několik měsíců zablokoval střídání velvyslanců, podle informací Práva se ale proces pomalu obnovuje.

Střídání obnoveno: Galuška do Vídně

Během následujících dnů by měl pověřovací listiny předat ve Vídni bývalý náměstek MZV Vladimír Galuška.

K obměně v Černínském paláci by mělo dojít i na pozici náměstků. Otazník visí nad budoucností Veroniky Kuchyňové Šmigolové, kterou Schwarzenberg v demisi jmenoval do funkce 1. července, a z prvního náměstka Jiřího Schneidera se zřejmě stane jen řadový náměstek.

Kohout za jednu ze svých priorit označil procesní i personální stabilizaci MZV. V úterý na dotaz Práva, zda Plíšek a Weissová skončí, odkázal na své vyjádření z minulého týdne. Tehdy Právu řekl, že veškeré změny, stejně jako obnovení střídání velvyslanců, chce začít řešit až po nástupu do úřadu.

„Osobního tajemníka a šéfa sekretariátu ministra a nejbližší spolupracovníky asi měnit budu. Co se týče dalších obměn, tak proces nastává přirozenou cestou, protože MZV je na změně postaveno. Lidé vyjíždějí a vracejí se do ústředí. Předpokládám, že obměna dosáhne více pater,“ řekl.

Změny na ministerstvech

Personální změny se nedotknou ale jen resortu zahraničí, kufry si balí i vysocí úředníci na dalších ministerstvech. Někteří vyčkávají na nové šéfy, aby se s nimi domluvili, zda budou moci pracovat dál.

Svůj odchod oznámil například první náměstek na ministerstvu zdravotnictví a místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Skončí také první náměstek na školství Jiří Nantl. „Nově vznikající vláda je formována mimo ústavní konvence a bez politické podpory, proto z mého hlediska postrádá legitimitu,“ odůvodnil svůj krok.

Ministerstvo vnitra s nástupem Martina Peciny opustí náměstek pro vnitřní bezpečnost Jaroslav Hruška a náměstek pro veřejnou správu Pavel Kolář. První náměstek ministerstva práce a sociálních věci Petr Krůček by rád dotáhl rozpracovanou práci. Na resort přišel coby odborník hasit problémy kolem nefunkčních systémů výplaty dávek.

„Za ty tři měsíce jsme se o kus posunuli. Ta práce ale ještě není celá hotová. Dnes neumím říct, jestli o moje služby bude zájem ani jestli budu chtít zůstat,“ řekl Právu Krůček.

Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová Právu již řekla, že se jí podařilo přemluvit náměstka Františka Korbela, aby neodcházel. Náměstkem by se také měl stát končící ministr bez portfeje Petr Mlsna, který dál bude šéfovat Legislativní radě vlády.

Resort naopak opustí náměstek ministra spravedlnosti pro ekonomiku Radomír Daňhel. „V souladu se svým přesvědčením, že úřednická vláda má být až krajním řešením, nemohu být její součástí, a to i s ohledem na fakt, že kabinet sestavovaný premiérem Rusnokem nemá podporu ani poslaneckého klubu ODS, ani vedení strany, které jsem členem,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám